Ainsaks infoallikaks on ajalehed, mis on kõik kompartei häälekandjad ning kuulutavad kommunismi võitu kõikjal maailmas. See on uue nõukogude režiimi fassaad, mille kiivalt varjatud telgitagust – vaesust, repressioone, küüditamisi, ebaõiglust ja julmust –  teavad kõik, kuid peavad kollektiivselt tegema nägu, et ei tea midagi. Kuid õhtutundidel kogunetakse raadiote ümber, olles enne lukustanud uksed ning tõmmanud ette kardinad. Eetrisse jõuab „Ameerika hääl“ – igapäevane pooletunnine side vaba maailmaga ning seal elavate eestlastega.

Eesti hääled New Yorkist

„Ameerika hääle“ esimene eestikeelne saade jõudis eetrisse New Yorkist 3.juunil 1951.aastal. „Voice of America“ oli loodud 1942.aastal, et edastada propagandasaateid natslikule Saksamaale, ning see töötas Ameerika Ühendriikide Välisministeeriumi alluvuses. Eetris kuulis nende tuntud eestlaste hääli, kes olid juba aastate eest kodumaalt lahkunud.  Ameerika hääle kaudu jõudsid eetrisse uudised, mida ei olnud võimalik saada ühestki riiklikust teabevahendist. Olid küll Vatikani eestikeelsed saated ning Vabaduse Raadio Madriidis, kuid need kostsid Eestisse väga halvasti. Raadio „Vaba Euroopa“ toona veel eestikeelseid saateid ei edastanud. Juba esimeses „Ameerika hääle“ eestikeelses saates kõlas ka ühe Ameerika Ühendriikide tollase tipp-poliitiku läkitus Eesti kuulajatele, et Ühendriigid ei tunnusta kunagi Nõukogude Liidu okupatsiooni Eestis.

Eestlaste saladus

„Ameerika Hääle“ kuulamine oli nagu Jõulude tähistamine: seda tegi enamus eestlasi, kuid salajas ning vahelejäämise hirmus. Lääne propagandasaate kuulamine oleks tähendanud tõsiseid karistusi ning kahe aasta tagune massküüditamine oli veel igaühel meeles.  Saadete sisu lindistati ja edastati teistele läbi illegaalsete trükiste. Levima hakkasid ka mitmed legendid – näiteks selle kohta, et „Ameerika hääles“ on välja öeldud kuupäev, mil Ameerika relvajõud Eestit vabastama saabuvad. Külma sõja haripunktis ei tundunudki see ilus väljamõeldis väga utoopilisena. Kuid seda päeva ei saabunud. Sellest hoolimata hoidis „Ameerika Hääl“ elus anastatud rahvaste lootust ning kinnitas meile, et maailm ei ole meid unustanud.

„Ameerika Hääle“ Eesti Osakond lõpetas oma töö 2004.aastal. 40 aastat ning 75 päeva pärast esimest Eestikeelset saadet said ennustused lõpuks ka tõeks – Eesti Vabariik oli taaskord tegelikkus. Palju õnne, Ameerika Hääl!

VAATA VIDEOT:

Antiigiraport on Mart Sanderi igapühapäevane ajaloolõik TV3 „Seitsmestes uudistes“.