Režissöör Ilkka Järvilaturi thriller-põnevikus algavad massirahutused Tõnismäel tänu elektrikatkestusele Tallinnas ja hullunud rahvas peksab sisse poodide aknad, et varastada sealt kaupa. Pimendamise taga on Vene maffia, kes tahab Eesti pangast varastada riigi kullavarusid.

Kuigi “Tallinn pimeduses” valmis juba 1993. aastal, jõuab see Eesti kinodesse alles nüüd. Film esilinastus Toronto festivalil, seejärel sai sellest ootamatu publiku lemmik Sundance’il ning lõpuks pärjati teda 1994. aastal Hõbealeksanderi auhinnaga Thessaloniki filmifestivalil Kreekas. “Tallinn pimeduses” on jooksnud kinodes nii Ameerikas, Jaapanis, Inglismaal kui paljudes teistes Euroopa riikides, lisaks on filmi kogunud miljoneid vaatajaid näiteks India televisioonis.

“Eestlased on huvitaval kombel viimased, kes seda filmi näevad,” ütleb režissöör Ilkka Järvilaturi naljatades. “Nüüd tundub aeg linastuseks olema täpselt õige, sest rahval hakkab ärkamisaja elu juba ununema.”

Näitlejatena astuvad filmis üles Ivo Uukkivi, Jüri Järvet, Enn Klooren, Peeter Oja, Tõnu Kark, Väino Laes ja paljud teised tuntud Eesti näitlejad.

“See film on nagu põlvkondade vahetus Eesti näitejate hulgas,” lausub kommentaariks filmi maaletooja, produtsent Margus Õunapuu. “Ivo Uukkivile oli see esimeseks filmirolliks, Jüri Järvetile jällegi eelviimaseks. Paljud episoodilised rollid tehti alles koolipingist, nagu näiteks Jaan Tätte.”

“Tallinn pimeduses” esilinastub Eestis 6. veebruaril.