Tallinna Kinomajas toimuvad Ungari filmipäevad algavad kolmapäeval filmiga “Punane psalm”. See koreograafiliste stseenidega film eelmise sajandivahetuse talurahvaliikumisest kuulub Jancsó enim rahvusvahelist tunnustust pälvinud filmide hulka.

Neljapäeval linastuv 1963. aastal valminud “Kantaat” on Jancsó läbimurdefilm, mis räägib noorest kirurgist, kes saab õppetunni vana aja jäänukiks peetud professorilt.

Reedel näidatav “Allegro Barbaro” on unenäoline film, milles rituaalne armastuslugu põimub ajaloosündmustele viitavate massistseenidega.

Jancsó retrospektiiv lõpeb laupäeval lustaka, absurdse ja üliiroonilise filmiga tänapäeva ühiskonnast, mis esindab täiesti uusi suundumusi vanameistri loometeel. See film — “Viimne õhtusöömaaeg araabia hallikarvalise juures” on valminud eelmisel aastal.

Jancsó filmide seansid Tallinna Kinomajas kestavad kolmapäevast laupäevani kell 19. Neljapäeval kell 18 kommenteerib režissöör Andras Monory Nagy Kinomaja baaris Jancsó loomingut.

Kõik Tallinnas näidatavad filmid on ungari keeles, kolmapäevasel ja laupäevasel filmil on ingliskeelsed subtiitrid, neljapäeval ja reedel tõlgitakse film eesti keelde.

Miklós Jancsó retrospektiivi korraldab Ungari Instituut koostöös Eesti Kinoliiduga. Retrospektiiviga jätkab Ungari Instituut Ungari filmiklassikat tutvustavat sarja.

Tänavu 80. sünnipäeva tähistanud Miklós Jancsó ajalooainelised, suurte massistseenidega filmid on mõjutanud mitme põlvkonna filmihuvilisi nii kodu- kui välismaal, ütles ETAle Kadi Raudalainen Ungari Instituudist. Jancsó on pälvinud elutööpreemia Cannes’is (1979), Veneetsias (1990) ja Ungari filminädalal (1994).