Telekanali NBC “Presidendi meeskonnale” oli see juba neljas parima draama Emmy ja sellega tõrjuti kõrvale HBO maffiasari “Sopranod”, millele oli tänavu võitu ennustatud.

“Presidendi meeskonna” võit üllatas publikut, sest “Sopranosid” oli peetud kindlaks soosikuks ning see oli võitnud hulga muid auhindu, nagu parima draamanäitleja Emmy maffia-perepead Tony Sopranot kehastavale James Gandolfinile ning parima naisnäitleja auhind Edie Falcole, kes mängib Tony naist Carmelat.

Laval tänas “Presidendi meeskonna” looja Aaron Sorkin oma meeskonda ja osatäitjaid “neli aastat kestnud dramaturgi unelma eest”. Sorkin lahkus sarjast eelmise hooaja algul.

Lava taga tunnistas Gandolfini oma Emmy “magushapuks” sarja üldise kaotuse kõrval.

“Minu tööd on juba tunnustatud. Nüüd on aeg tunnustada ka kõigi teiste tööd,” leidis ta.

Võib-olla on “Sopranode” lüüasaamise põhjuseks sarja teema, varastest ja uimastiärist jutustav lugu võib inimesi eemale tõugata, arvas Gandolfini.

Kaheksandat hooaega alustav “Raymond” on CBS-i suurimaid hitte ja vaatajate seas kõrgeid hinnanguid saanud, kuid parima komöödia Emmy võideti esmakordselt.

Sari napsas endale ka parima meeskõrvalosa Emmy, mille sai Brad Garrett, ja parima naiskõrvalosa preemia Doris Robertsile. Robertsile oli see kolmas ja Garrettile teine kõrvalosa-Emmy samas sarjas.

“Raymond” sai ka parima komöödiastsenaariumi ja “Sopranod” parima draamastsenaariumi auhinna.

Telekanalitest oli ülekaalukas HBO kaheksa Emmyga, CBS sai seitse preemiat ja NBC tuli nelja auhinnaga kolmandaks.

Kaks suurt üllatust valmistasid CBS-i võistlussaade “Hämmastav võidujooks” (The Amazing Race”), mis edestas kõrgetasemelisi rivaale, nagu Foxi “Ameerika ebajumal” (“American Idol”) ja CBS-i “Ellujääja” (“Survivor”), ning “Willi ja Grace’i” kaaspeaosaline Debra Messing, kellele anti parima komöödianäitlejanna Emmy.

Parima komöödianäitleja preemia läks Tony Shalhoubile, kes kehastab kaabeltelesarjas “Monk” obsessiiv-kompulsiivset detektiivi.

Teledraama parima naiskõrvalosa preemia sai veterannäitleja Tyne Daly sarjast “Judging Amy”, parima draama-meeskõrvalosa Emmy sai “Sopranode” Joe Pantoliano.

Pantoliano oli auhinnast pisarateni liigutatud ja tänas südamlikult Gandolfinit, kelle tegelaskuju möödunud hooajal tema tegelaskuju mõrvas.

Suurvõitjate seas oli veel kaabelvõrgu TNT telefilm “Ukselt uksele” (“Door to Door”), mis lisaks kategooriavõidule korjas kokku parima lavastuse, stsenaariumi ja näitlejatöö preemiad, millest viimane läks paosalisele William H. Macyle.

Parimaks tele-minisarjaks tunnistati “Steven Spielberg esitleb. “Röövitud“” (“Steven Spielberg presents “Taken“”). See oli Spielbergile juba teine järjestikune võit samas kategoorias.

Õhtu suurim kaotaja oli HBO matusebüroodraama “Kuue jala sügavusel” (“Six Feet Under”), millele oli ennustatud 16 auhinda, kuid mis sai vaid ühe Emmy.

Austust avaldati legendaarsele koomikule Bob Hope’ile ja komöödianäitleja John Ritterile, kes mõlemad sel aastal surid.

Bob Hope’i Humanitaarauhind läks veteranist neegerkoomik Bill Cosbyle.

“Kui ühe sellise saad, siis pead kõigepealt oma naist tänama,” teatas Cosby preemiat vastu võttes.