Head filmisõbrad ja kinokülastajad!

Festivali esimesed päevad on lisaks verivärsketele filmielamustele ja positiivsetele emotsioonidele kaasa toonud ka negatiivseid üllatusi. Oleme olnud tunnistajateks mitmetele seanssidele, kus kinoseansi peategelaseks pole mitte film, vaid tõrkuv tehnika.

Filmifestivalid üle maailma on alati olnud tehnika viimase sõna testpolügoniks. Nädalapäevad tagasi kõnelesin kinode tehnilisest mahajäämusest, mis juba täna piirab PÖFFi filmide näitamist väljaspool Tallinna, Tartut ja Narvat. Tänavuse festivali levinuim digiformaat DCP (digital cinema package, mida mujal on nimetatud isegi “digitaalseks Pandora laekaks”), mille abil näitame kahte kolmandikku festivali filmidest, on aga esimestel festivalipäevadel toonud kaasa unetuid öid festivalimeeskonnale ja kurbi kogemusi publikule.

DCP-l linastuvate filmide puhul on peamiseks probleemiks see, et kuna digikandjal film on levitaja poolt piiratud ettemängimiseks vaid konkreetses kinosaalis konkreetsel ajal, puuduvad festivalikorraldajal praktiliselt võimalused veenduda näiteks selles, kas filmi subtiitrid vastavad väljareklaamitule. Juhtumid, kus vaatajad on võõrkeelse filmi puhul tõlketa jäänud, ongi tulenenud sellest, et filmilevitaja poolt meile usaldatud info filmi subtiitrite kohta ei vasta tegelikult sellele, mis on meile saadetud DCP-l.

Sarnaste probleemidega on silmitsi seisnud ka mitmed teised maailma filmifestivalid, sealhulgas menukas Toronto filmifestival. Nüüd on digitaalse revolutsiooni põhjustatud kasvuraskustega vaja olnud silmitsi seista ka PÖFFil.

Me mõistame hästi, et olgu meie selgitused millised tahes, siis vaatajaid huvitab kõige rohkem siiski see, kuidas nad normaalselt filme saaksid näha. Hea meel on öelda, et tänaseks oleme lahendused leidnud ja loodame väga, et saame inimesi edaspidi vaid meeldivalt üllatada.

Vabandan sügavalt inimeste ees, kes on juba pidanud PÖFFiga seoses negatiivsete kogemuste osaliseks saama. Tänavu, kui programm on tõepoolest eriliselt hea, oleks mul väga kahju, kui me ei suudaks pakkuda ka tehniliselt tipptaset.

Kindlasti ei soovi PÖFF ka seda, et kinoelamusele jääks juurde mõru maik, seepärast on tehniliste probleemide tõttu pettunud külastajad oodatud kompensatsiooniks uut piletit küsima. Samuti anname infot seansside kohta oma kodulehel www.poff.ee.

DCP-ga seotud tehniliste probleemide kohta on võimalik lisaks lugeda ka järgmistelt veebilehtedelt siit ja siit.