Ei midagi uut! Vägivald on lihtsalt viidud uuele tasemele

"Kuna see film räägib vägistamisest, siis ei tahtnud ma end vägistada! Lahkusin siis, kui Sarv (näitleja Kristjan Sarv toim.) hakkas oma vänta välja vedama, siis sai minu piir täis," põhjendab Kirss lahkumist. "Ma olen seda õnnetut Sarve näinud naisi vägistamas juba "Punasest elavhõbedast" alates ja mul on vaid üks küsimus: kas selline julmus on nüüd lihtsalt järgmisele tasemele viidud?" arutleb ta.

Antti Jokinen tegi Sofi Oksanenile karuteene

Tegelikult pole Toomas Kirsil "Puhastuses" osalevatele näitlejatele midagi ette heita, ta tahaks paar krõbedat sõna öelda hoopis režissöör Antti Jokineni aadressil. "Kui saad stsenaariumi ja keerad selle tuksi, siis hakatakse autorit solvama," peab Kirss Jokineni tööd karuteeneks Sofi Oksaneni suurepärastele teostele. "Näitlejad mängisid filigraanselt, aga režissöör ei osanud seda filmi kasuks tööle panna," kõlab Kirsi hinnang.

Üks klišee ajab teist taga

"Üks klišee ajas teist taga," jätkab ta. "Kui ikka on vanamutt, siis on mutil hõbedast hambad ja tapab pool filmi kärbest. Näitame pori, paljast ihu, vägivalda. Aga soomlased on eestlasele ju nagu palderjan kassile, kui on kaks tarka, kes räägivad ja president istub saalis, siis on kõik hästi! Läksin otse "Kelgukoerte" salvestusele ja sain sealt tunduvalt meeldivama emotsiooni," võtab ta filmi kokku.

Vene diktatuur asendus Ameerika diktatuuriga?

Kuigi filmimees lahkus tublisti enne seansi lõppu, teeb ta siiski komplimendi filmi tehnilisele teostusele. "Tehniliselt oli tipp-topp, aga sellest on vähe. Tabasin end mõttelt, et kui Nõukogude Liidus pidime rääkima vene keeles ja valitses Vene diktatuur, siis nüüd kuulame oma presidendi inglisekeelset kõnet ja valitseb Ameerika diktatuur. Nimetame asju õigete nimedega!"

"Puhastus" on Sofi Oksaneni rohkem kui kahekümnesse keelde tõlgitud menuromaani kinoversioon, mis räägib kahe naise saatusest Eesti NSVs Teise maailmasõja järgse okupatsiooni ajal. Filmis mängivad mitmed Soome ja ka Eesti tuntud näitlejad nagu Laura Birn, Peter Franzén, Kristjan Sarv, Amanda Pike jt. Film valmis rezhissööri Antti J. Jokinen ja produtsentide Maria Avdjushko, Kristian Taska (Taska Film - "Nimed marmortahvlil", "Punane elavhõbe") ja Markus Selin, Jukka Helle (Solar Films - "Matti", "Pahat pojat", "Paha maa") käe all.

Kinodes on filmi võimalik vaadata alates 07.09.2012.