Omamoodi road-movie dokumentaalfilmi minategelaseks on Eesti animafilmitegija Priit Tender, kellel on käsil tšuktši muinasjutu “Ussinuumaja” ainetel joonisfilmi tegemine. Priitu intrigeerib miski muinasjutu sürreaalsest sisus, kuid mis? Ootamatult rullub vaataja ees lahti pikk rännak mööda maailma eri paiku, otsides “Ussinuumaja” sisule tähendust ja allteksti ning jõudes lõpuks müstilise loo sünnimaale.

“Ma jutustasin Ussinuumaja lugu ühele inglasele ja ta küsis, et kas ma olen seda lugu lasknud ka kellelgi analüüsida. Ma ütlesin, et ei ole, aga see küsimus jäi mind painama. Mõningate kummaliste kokkusattumuste tulemusena jõudsin ühe jungiaanliku analüütikuni, kes loo põhjal päris intrigeeriva analüüsi kirjutas. Sealt hakkas lumepall veerema, et seda lugu veel teistegi kantide pealt edasi uurida ning mingil hetkel tundus, et siin oleks ehk ainest suisa dokfilmiks,” selgitab Priit Tender filmi sündi.

Režissööride duo Priit Tender ja antropoloog Liivo Niglas viivad vaataja läbi mitmete rännakute otse maailma lõppu, kargele ja maalilisele ning kohati täiesti sürrealistlike arusaamadega maale, et leida jälgi Ussinuumajast. Püüdes mõsita seda maailma, mis on loonud niivõrd kummalisi narratiive ja soov leida see maailm iseeneses ning kohtudes millegi või kellegi väga teistsugusega.

Priit Tender on ennegi eri rahvaste arhailiste lugude vastu huvi tundnud.Ta on filme teinud itelmeeni muinasjutust "Vares ja Hiired" ja maputshe loost "Rebasenaine".

Liivo Niglas on teinud antropoloogilisi dokumentaalfilme filme Siberis, Kamtshatkal, Aafrikas.

Filmi rahvusvaheline esilinastus toimub jaanuari lõpul DocPoint Helsinki filmifestivalil.

“Teekond Ussinuumajani” kinodes Artis ja Sõprus alates 16. jaanuarist, Tartu Elektriteatris on seanss 3. veebruaril.