Film "Velosoofid" vaatleb nii jalgrattafilosoofe, üksikuid kulgejaid, kelle jaoks mängib jalgratas olulist osa nende loometegevuses, kui ka inimesi, kes igapäevaselt kasutavad jalgratast lihtsalt sõiduvahendina ja tunnevad ennast kõige paremini öiste rännakute ühist sõidurõõmu jagades. Hoogsa ja rattasõidule innustava filmi keskmes on tänaseks kolm hooaega mööda Tartu ja Tallinna tänavaid pedaalinud linnaratturite massisõit Tour d'ÖÖ ning selle korraldajad. Rattateemadel filosofeerivad filmis bioloog ja rattaentusiast Fred Jüssi ning kirjanik Valdur Mikita.

"Linnatänavale ilmub äkitselt jalgrattur. Siis teine. Siis kolmas. Siis juba kümned, siis sajad, siis juba tuhanded jalgratturid. Neid tuleb ja tuleb, nad on hõivanud tänava, linnaosa, linna. Alanud on järjekordne geriljaaktsioon Tour d'ÖÖ. Metsateel kulgeva filosoofi jaoks on jalgratas kui tajuinstrument, teadvuse avardaja. Need on inimesed kes vaatlevad maailma jalgrattasadulast. Nende kõigi jaoks on ratas igapäevane tarbeese. Ja siis midagi veel. Võimalus olla vaba. Nad on väga erinevad inimesed, kuid jalgratas ühendab neid," võtab sünopsis filmis tegutsevate rattaaktivistide meelelaadi kokku.

"Kui Tiibeti mungad oleksid leiutanud jalgratta, siis oleksid nad seda eelkõige kasutanud meditatsioonivahendina," mõtiskleb filmis kirjanik ja semiootik Valdur Mikita.

"Ma ei uskunud, et jalgrattateema ühendab nii erinevaid inimesi. Oleme sattunud uue rattakultuuri tõusulainele - jalgratas kui mõnus sõiduvahend linnakeskonnas, vaba inimese tunnus. Filosoofi jaoks on jalgratas kui mõtlemise masin, tajuinstrument ja meeleavardaja. Parimad mõtted tulevad ikka liikumise pealt, jalgrattasadulas nagu ütleb semiootik ja kirjanik Valdur Mikita," muljetas Tootsen oma elamustest "Velosoofe" filmides.

Peatselt rändavad "Velosoofid" rattapisikuga nakatama ka rahvusvahelisemat publikut, võttes esimeses järjekorras sihikule Helsingi dokfilmide festivali DocPoint.

"Velosoofe" saab Kino Sõpruses näha 6.-8. detsembril kell 19:00, 9. detsembril kell 20:30 ning 10. detsembril kell 17:00 ja 21:30. Enne filmi linastub Tallinn Bicycle Week'i kureeritud lühifilmiprogramm.

"Eesti lood" sarjas jõuab film ekraanile kolmapäeval, 11. detsembril kell 22:30, kordust näeb laupäeval, 14. detsembril kell 13:45.

"Velosoofid" (Eesti 2013):

Autor ja režissöör: Jaan Tootsen ("Uus maailm" 2011, "Hea uus ilm" 2006)
Kaamera: Erik Norkroos, Mihkel Soe, Ivar Taim jt.
Tootja: Ööülikool, Informare
Muusika: Faun Racket

Treiler: http://vimeo.com/80903400
"Eesti lood" tutvustus: http://etv.err.ee/index.php?0568555#.UqEezY2Gill