Halja Klaar, milline idee oli „Ukuaru“ visuaalse maailma loomise taga?

Minu taotlus oli tõepära. Ka lavastaja Leida Laius tahtis, et see lugu, mida ta filmib, oleks esitatud realistlikult ja usutavalt. Tolle ajastu elu kehvemas perekonnas nagu need Ukuaru Minna vanemad olid. Talumaja ehitasime tühja koha pealt. Loodusteadlane Tiit Randla aitas meil otsida kohta, kuhu maja ehitada. Käisme ringi ja leidsimegi selle koha Aegviidus. Metsaülem oli nii tore ja lubas meil maha võtta need 30 puud ja sinna talu rajada. Filmi vaadates ei saa arugi, et see on ekstra filmi jaoks ehitatud. Ja saun ja ait ja terve komplekt. Veeretasime kive ja tegime aeda. Taotlesime metsatalu aeda, sest romaani järgi on tegu mahajäetud kohaga, kuhu Aksel ja Minna elama läksid.

Jõuka taluperemehe Karl Olli talu asus Tallinna lähistel, sinna tegime butafoorse kiviaida seina. Kostüümikunstnik oli Imbi Lind, kes tegi vastavalt sotsiaalsele taustale ja ajastule näitlejate kostüümid, samamoodi reaalsust taotledes.

Kui nüüd „Ukuaru“ vaatate, siis kas jääte tehtuga rahule?

Nägin viimati filmi Sõpruse kinos taaslinastusel, kus olid kohal ka Elle Kull ja Veera Saare romaani põhjal stsenaariumi kirjutanud Mats Traat. Siis ma vaatasin „Ukuaru“ üle hulga aja, ja ei leidnud küll midagi, mis oleks võõralt mõjunud. Olen nii vana inimene, et mäletan küll seda aega.

Olete olnud paljude Tallinnfilmi mängufilmide kunstnikuks. Kuhu teie isiklikus edetabelis „Ukuaru“ jääb?

Ikka esimeste hulka. Muidugi on ajalooliste filmidega nagu „Reigi õpetaja“ ja „Verekivi“ samuti omamoodi huvitav töötada, otsida raamatutest seda ajastut ja see välja joonistada enne kui dekoratsioone ja mööblit ja lauanõusid tegema hakata.

Kuidas sujus „Ukuarus“ koostöö lavastaja Leida Laiusega?

Väga hästi. Mulle väga meeldis. Leida oli väga põhjalik inimene, ta ei teinud midagi uisapäisa. Ta tegi endale asja äärmiselt hästi selgeks. Leida Laius oli teatrinäitleja, kes oli lavastajaks õppinud Moskvas. Ta pani väga palju rõhku just näitlejatööle, karakterile. Ning episoodi dramaturgiale. Talle oli tähtis roll, kuidas näitleja selle lahendamisega hakkama saab. Leida töötas näitlejaga vaikselt omaette, on režissööre, kes lärmavad ja karjuvad võtteplatsil, tema tegi vastupidi. Tal oli oma nägemus ja ta soovis väga, et näitleja sellest aru saaks.

Leidaga oli hea koos töötada, ta oli väga armas ja tolerantne inimene, kes kunagi kedagi ei solvanud. Jüri Sillarti dokfilmi temast „Leida lugu“ (2002) on mul valus vaadata. Seda, mida mina selle filmi jaoks rääkisin, ei pannud ta sisse, sest ma rääkisin ainult head.

Film

„Ukuaru“ (Tallinnfilm, 1974)

Lavastaja: Leida Laius

Osades: Elle Kull, Lembit Ulfsak, Velda Otsus, Jüri Järvet, Helene Viir, Oskar Liigand jt

Filmi saab osta koos Eesti Päevalehega ja see maksab 4.99 eurot.