Jaak Kilmi fantaasiafilmis kehastab näitleja Tiit Sukk teletöötajat Mati Tilbat, kes filmi jooksul muutub Mati Talvikuks. Mannetu Tilba saavutab ekraaniedu tänu Marsi elanikule, kes elab tema peas, kirjutab SL Õhtuleht.

On kolleege, kes soovitavad Talvikul kohtusse pöörduda, sest film rikkuvat tema mainet ning labastavat nii teda kui ka filmi teist peategelast Valdo Panti.

“Filmis ei tulnud välja ei Valdo Pandi põhiolemus ega Talviku oma. Mati Talvik peaks kohtusse minema ja selle asja ära klaarima — Talvik tegi end Talvikuks tööga, mitte mingi nõiavitsaga,” ütleb Eesti Televisiooni kauaaegne režissöör Astrid Lepa.

Talvik tunnistab, et kohtusse mineku mõtet pole isegi pähe tulnud. “Ütleme nii, et solvunud ma ei ole, aga võiks olla jah, sest seal ei ole minu isikuga mitte midagi pistmist — peale selle, et väliselt olen selle tegelase sarnane,” ütleb Talvik.

“Sellel filmil ei ole reaalsusega midagi pistmist ja see polnudki taotlus. See on ebanormaalne, kui inimesed võtavad seda normaalse pähe! Jah, ainuke tõsiasi on seal see, et Valdo Pant töötas Eesti Televisioonis ja mina ka,” naerab ta.

Talviku meelest on Valdo Pandi legendi siiski labastatud. “Ta oli korrektne ja soliidne inimene,” kinnitab Talvik. Tema arvates oleks Pandile olnud film vastuvõetamatu.

Filmi režissöör Jaak Kilmi selgitab, et püüdis filmis vältida realismi. “See oli mänguline ajalugu ehk puhas fiktsioon. Ajalooga pole siin midagi pistmist, seepärast ongi lõbus mängida, võtta väljamõeldud faktid ja suvaliselt visata läbisegi pärisfaktidega. See uus pseudoajalooline tervik on pagana intrigeeriv.”

“Mina usun, et Valdo Pandile film just meeldiks,” lisab ta.