Ester on tarmukas proua Riigikogust, kellele meeldib ajada Eesti asja. „Õhtusöök viiele“ saates on tema koht sellepärast, et Eesti toidu projekti ellukutsuja ning maaläheduse viljeleja Ester on köögis suurepärane kokk.

Lahke ja jutukas Ester on oma ettevõtmistes aga väga konkreetne, mis avaldub ka saates – kõik peab olema viimase detailini paigas. Jututeemades ei jäta Estrit maha talle omane tagasihoidlikkus, ent terasus – kui keegi ikka teemaga mööda paneb, nõelab ta muhedalt vahele ja hajutab piinliku momendi.

Ester teenis kaaslastelt kokku 38 punkti.

Ester Tuiksoo retseptid:

I EELROOG

Eesti amps: tsitrustega marineeritud räime rullid Värska tummõl leival

100 räimefileed
3 sidrunit
2 laimi
1 apelsin
1 paprika
Soola, pipart
Loorberit
äädikat

Räime marineerimine: kaheks tunniks panna räimed tugevasse äädikamarinaadi. Siis tuleb marinaad ära kallata. Seejärel tuleb räimefileed panna kihiti laimi- , apelsini- ja sidruniviiludega. Peale marinaad, millele on lisatud rosé pipart, vürtsiteri, loorberileht, paprikatükikesi ja soola. Selles marinaadis peavad räimed olema vähemalt 24 tundi.

II EELROOG

Eesti kevade ootel

2 ürtide ja köömnetega marineeritud peeti
Jääsalatit
rohelist salatit
lambsalatit
kõrvitsaseemneid
Saidafarmi valget juustu
röstitud musta leiva tükikesi

Raputa taldrikule soola. Seejärel ladusta taldrikule peet ja teised komponendid. Peale
raputa jahvatatud valget pipart. Valmista salatikaste, mis koosneb õlist, laimimahlast, meest, natukesest sinepist ja leigest veest. Kaste vala salatile vahetult enne roa lauale andmist.

PEAROOG

Eesti seakotlet

1 kg seahakkliha
1 muna
Muskaatpähklit
Musta pipart
Sidrunipipart
1 küüslauk
200 g suitsujuustu

Sega sea sisefileest valmistatud hakklihasse must pipar, võib kasutada ka sidrunipipart, jahvatatud meresool, muskaatpähkel, küüslauk , sibul, üks muna ja natuke leiget vett, et hakkliha omastaks paremini maitseained. Seejärel vormi lihapallid, peida keskele väike suitsujuustukuubik. Praadi aeglasel tulel ja kaaneta pannil, kuni kotlet on meeldivalt krõbe. Nagu näete, ma ei lisa klassikalisi kotletikomponente kartulit ja piimas leotatud saia! Aga soovi korral ju võib lisada.

MAGUSTOIT

Eesti EHE

400 g Palumäe talu rosinatega kohupiima
100 g purustatud kaeraküpsiseid
50 g pihlakaželeed
50 g pohlaželeed

Aseta paras portsjon kohupiima magustoidupokaali ning purusta sellele kaeraküpsist peale. Ühele poole pokaali lisa pihlakaželeed, teisele poole pohlaželeed ja ülimaitsev magustoit ongi serveerimiseks valmis.