Alustuseks valigem uus riigipea
Eesti Televisiooni sügishooaeg algab valimissaadetega Eesti uue riigipea ametisseastumise eel.
ETV vaatajad näevad presidendikandidaatide kahetunnist debatti laupäeval 27. augustil pärast "Aktuaalset kaamerat". Saate toimetus ootab rahva küsimusi kandidaatidele e-posti aadressil valimised@err.ee.
Eriväljaandega tuleb enne valimisi eetrisse "Vabariigi kodanike" saade pühapäeva, 28. augusti õhtul. ETV kannab üle ka kõik valimisprotseduurid. Otseülekanne esimesest hääletusvoorust 29. augustil algab kell 12.55. Presidendivalimisi kajastavaid saateid saab otse jälgida ning järelvaadata ja -kuulata ka ERRi portaalis.

“Aktuaalne kaamera” vahetab suvised kellaajad sügiseste vastu alates esmaspäevast, 29. augustist. Pühapäevaõhtune nädalat kokku võttev “Aktuaalne kaamera. Nädal” on tagasi juba 21. augustist.

"ENSV" kihutab 83ndasse aastasse
Kuigi tänavu tähistatakse 20 aasta möödumist Eesti taasiseseisvumisest, näevad komöödiaseriaali "ENSV" tegelased iseseisvat Eestit paremal juhul ainult oma kõige magusamates unenägudes. Sarja kolmandal hooajal pistab perekond Kadak koos naabrite ja muude seltsilistega rinda murede ja rõõmudega, mida pakkus 1983. aasta. Kui Eesti NSVs oleks tehtud komöödiasarju või ka üldse telesarju nende tänapäevases tähenduses, poleks seda seriaali arvatavasti sündinud. Nii et: kes minevikku ei mäleta, sel on vähem asju, mille üle naerda, arvavad sarja tegijad. “ENSV” ei anna hinnaguid, vaid jätkab vallatletlemist teemadel ja olukordadel, mis võivad uskumatuna näida nii uuele põlvkonnale kui ka neile, kes on kõik selle omal ajal läbi teinud. Eetris pühapäeviti kell 20.30 alates 18. septembrist.

Kokanduse uus ja põnev maailm
Uut kokandussaadete sarja “Köögikodanikud” näeb ETVs reede õhtuti. Mitmekülgne saatejuht Priit Kuusk, kes ka ise on avaldanud kokaraamatu, võtab ette rahvusrestoranide tutvustamise põneva teekonna, kõikvõimalikes köögiametites kaasa lüües.
Visuaalselt lummavad restoraniköögid meenutavad oma temporütmidelt elu allveelaevas. Neis on esindatud eri rahvused hiinlasest armeenlasteni, kes kõik on oma elu Eestiga sidunud ja nõus vaatajatega jagama oma rikkalikke kogemusi ja kokakunsti filosoofiat.
Usalduslikus köögiõhkkonnas koorub aga välja ka mujalt tulnud inimeste Eesti eluga kohanemise, eesti keele õppimise, pere loomise ja töö otsimisega seonduv. Iga osa lõpuks avaldab peakokk ühe oma lemmikretseptidest läbi aegade ja muidugi valmistab selle järgi roa ka kaamerate ees.
Esimene saade restoranist Chakra läheb eetrisse ETV kanalil reedel, 9. septembril kell 19.35.

Reet Linna võtab prillid toosist
“Prillitoos” alustab uue saatejuhi Reet Linna juhtimisel sel sügisel oma 29. hooaega, vaatajaid oodatakse telerite ette iga pühapäeva hommikul kell 9.10.
Räägitakse küpsemas eas inimesele huvipakkuvast - muutuvast elustiilist, tervislikust toitumisest, liikumisvõimalustest, moekatest trendidest, reisimisest kodukandis ja kaugemalgi, suhetest laste ja lastelastega. Jagatakse nõuandeid ja nippe. Muidugi tuuakse vaatajani kõik pensioniuudised. Juba esimeses saates 4. septembril on muhe intervjuu sotsiaalminister Hanno Pevkuriga, kellel on edasi öelda mõndagi head.

Spordiülekanded jalgpallist sõudmiseni
Spordisuve kulminatsioon leiab aset augusti viimastel päevadel, kui algavad kergejõustiku maailmameistrivõistlused Lõuna-Koreas Daegus. ETV teeb otseülekanded ja kordab õhtul prime-time'is kergejõustiku maailma tippvõistlust 27. augustist kuni 4. septembrini. Ülekannete kava on ERRi spordiportaalis aadressil sport.err.ee. Nädal pärast kergejõustiku maailmameistrivõistluste lõppu algab Tšehhis ja Austrias võrkpalli EMi võistluste finaalturniir, kus teist korda osaleb ka Eesti koondis. Otseülekannetena saab kõiki Eesti koondise mänge näha ETV-s ja ETV2-s järgnevalt: 10. septembril Venemaa – Eesti, 11. septembril Tšehhi – Eesti, 12. septembril Eesti – Portugal, samuti EMi finaalmängu.

Spordihuvilistele on häid uudiseid veel. Jalgpalli EMi valikmängudest kannab ETV üle 2. septembril Sloveenia – Eesti, 6. septembril Eesti – Põhja-Iirimaa ja 7. oktoobril Põhja-Iirimaa – Eesti kohtumist. 11. oktoobril on ETV2 kavas Eesti – Ukraina sõprusmäng.
1.-4. septembrini näitab ETV2 ülekandeid sõudmise MMilt Sloveenias, 15. septembril on ETVs ERGO kettaheite maailmamängude ülekanne ja 18. septembril ETV2s ligi kolmetunnine ülekanne Tartu rattamaratonist.

Vanad head saated samuti rivis
Kõik ETV vaatajaile olulised saated on sügiseses kuues ekraanil kohe septembri algusest oma harjumuspärastel eetriaegadel. Kaks erandit kellaaegades siiski on: Mati Talviku saade “Ajavaod” saab pühapäevaseks uueks eetriajaks 18.40 alates 25. septembrist; tele- ja raadiouudiseid tutvustavat “NAVI” saadet näeb esmaspäeva õhtuti kell 20.35 alates 5. septembrist. Samast päevast algavad ka “Ringvaade” ja “Terevisioon”, viimane rõõmustab vaatajaid uues kujunduses stuudioga. Armastatud “Õnne 13” tegelasi, kelle elusaatusi suunab taas stsenarist Teet Kallas, näeb alates 17. septembrist. “Pealtnägija” värsked saated on ETV eetris 7. septembrist, “Mida teie arvate?” 9. septembrist.

Hulk häid filme ja sarju tulekul
9. septembril tele-esilinastub ETVs Sass Henno menuromaani põhjal valminud omamaine mängufilm “Mina olin siin”, mille režissöör on René Vilbre.

Teisipäevaõhtuti pärast “Aktuaalset kaamerat” näitab ETV uut Norra 24-osalist sarja “Taevasina” (“Himmel Blå”). See on lugu oma koha leidmisest elus. 2008. aastal valminud “Taevasina” on üks kõigi aegadel vaadatumaid põhjamaade sarju. Eetris teisipäeviti kell 22.10 alates 13. septembrist.

Pühapäevaõhtuti kell 19.30 ergutab vaatajaid huumorisari “Lähme lendame!” (“Come Fly With Me”). Brittide naljasoone austajaid ei tohiks uus sari külmaks jätta – samadelt tegijatelt on näiteks ka sari “Little Britain”. Matt Lucas ja David Williams mängivad siin aga rohkem kui 50 erinevat paroodiakarakterit, uue sarja tegevus toimub ühes Inglismaa suurtest lennujaamaterminalidest. Eetris pühapäevaõhtuti alates 25. septembrist

Pühapäevaõhtusel krimifilmiajal, mis on paljudele osaks üleminekust algavasse töönädalasse, jõuavad septembrist eetrisse “Uute trikkide” värsked hooajad, mida vaatajad ongi ETV hankeostjailt küsinud. Aasta lõppu saab aga juba lubada “Sherlocki” teist hooaega, kuna sarja esimene hooaeg möödunud aasta jõulude paiku pälvis vaatajate tähelepanu.
Reede õhtuti näitab ETV sarja “Spioonid” ja laupäeviti “Kiirabihaigla” uusi hooaegu.

Dokumentalistikas üleilmselt olulised teemad
Sari “Välisilm esitleb” avaneb filmidega, kus vaadatakse tagasi maailma vapustanud sündmustele. 5. septembril jõuab eetrisse „When terror hit Norway” (Norra 2011). 12. septembril näeb BBC vastvalminud teledokumentaali „The Day That Changed the World“ USAs 11. septembril 2001 toimunust. Sel sügisel jõuavad vaatajani veel Marianna Kaadi dokumentaalfilm „Lobotoomia“, film Wikileaksi asutajast Julian Assange´st, portreefilmid Ronald Reaganist ja Henry Kissingerist ning palju muud head.

Loodusfilmiaustajaile laupäeva õhtuti: septembris BBC lühisari mitmekesise loodusega Madagaskari saarest; oktoobris armastusest linnu- ja loomariigis sarjas „Love is in the Wild“; novembrist algab „Last Chance to See“, kus briti näitleja Stephen Fry ja zooloog Mark Carwardine vaatlevad loomaliike, mis on väljasuremisohus.

Eesti parim uus dokumentalistika on ETV eetris kolmapäevaõhtuti. Sel sügisel on ekraanil “Kuku: mina jään ellu”, “Auk nr 8” jpm. Novembri keskpaigast näeb uusi filme sarjast “Eesti lood”.

ETV2 sügissaadete valik rõõmustab lapsi ja unustatud filmide sõpru
Lasteekraanil on nüüd oma “Lastetuba”! ETV2 kutsub kõiki väikeseid vaatajaid omaenda “Lastetuppa”. Igaõhtustes saadetes kohtutakse vahvate saatejuhtide Timoteuse, tädi Juta, Tõnu, Saskia ning Mihkliga, kes pakuvad lastele seltsi neile lugusid jutustades, laule lauldes ning maailma põnevatest ja olulistest asjadest rääkides. Reedeti askeldab “Lastetoas” Mari Viik, et anda ideid ja õpetust ägedate asjade meisterdamiseks.
Nõnda jätkub Eesti Televisioonis traditsioon täiendada rikkaliku animasarjade ja lastesaadete valikuga programmi eestikeelse omasaatega, mis on loodud just tänase Eesti lastele. Uus sari on tegijate sõnul mõeldud eelkõige kuni 8-aastastele vaatajatele.
"Loodan, et “Lastetuba” saab väikestele vaatajatele argiõhtute magnetiks ning lapsevanemad raatsivad õhtul kell pool seitse teleka ETV2-le panna," ütles lastesaadete toimetuse juht Margus Saar."Lapsevanemad võivad rahulikud olla, meil on hea “Lastetuba”!"

Suvel filmitud uus kümneosaline lastesari “Nõianeiu Nöbinina”, mille nimiosas mängib Mari Pokinen, jõuab ETVja ETV2 vaatajateni alates jõuludest. Lavastaja on Elo Selirand.

Filmidest jõuavad laste rõõmuks sügisel ekraanile muinasjutusõprade lemmikud – “Rapunzel”, “Lumivalgeke”, “Saabastega kass” jpt. Reedeti kell 17 on eetris noortesarja “Smallville” uued hooajad.

Esmaspäeva õhtud tõotavad ETV2s pakkuda tõsist nostalgiat, eelkõige neile, kellele suvel meeldis sari “17 kevadist hetke” – Poola klassika “Kaalul on rohkem kui elu” on ETV2 eetris esmaspäeviti kell 22.30 alates 5. septembrist.

ETV2 teisipäevaõhtust muusikasaadet ”Eesti TOP7” asub juhtima noor luuletaja ja muusikakriitik Siim Kera.

“Maailma kino” valik on eetris 7. septembrist kolmapäeviti kell 21.30 väärtuslike filmidega. Eelistatud on Euroopa filmid, tuntud režissööride tööd, auhinnatud linalood festivalidelt, narratiivid, mida teised telekanalid Eestis ei näita. Alustuseks näeb Türgi kinematograafi Nuri Bilge Ceylani filmi “Three Monkeys”, mille eest režissöör pälvis 2008. aastal Cannes’i filmifestivalil parima režissööri auhinna.

“Dokkaadri” valikus on alates 8. septembrist taas neljapäeviti kell 21.30 maailma parimal tasemel tehtud dokumentalistika.

“Aegruumi” hooaeg avaneb 18. septembrist BBC sarjaga „E Numbers – An Edible Adventure“, kus katsetamisaldis Stefan Gates huvitub toidulisandite põhjatust e-numbrite maailmast. Veel on sügisel vaatajate ees inimanatoomiat uuriv „Inside the Humand Body“, aga ka universumi saladusi selgitav „Wonders of the Universe“.

Alates oktoobrist jätkub unustatud eesti filmide tutvustamine.

Venekeelsete saadete vöönd on ka uuel hooajal ETV2 eetris esmaspäevast neljapäevani pärast venekeelselt “Aktuaalset kaamerat”, kell 20-21. Uute saadetega jätkab kultuurimagasin “Batareja”.
Septembrist algab ka päris uus saatesari ”Traali-vaali”. Mis juhtub siis kui ühel päeval asub tunnustatud tippkokk Eestimaal ühe lastekodu toidumenüüd ümber korraldama. Milline saab olema Setu memmede regilaul kui seda tuleb arranžeerima tunnustatud Brasiilia trummivirtuoos. Milliseks kujunevad ühe tippjuuksuri muljed kui ta ühel päeval on sunnitud klientideks võtma habetunud Kihnu kalurid. Neile ja paljudele teistele, mitte-eestlastest oma ala tunnustatud tipptegijatele saabki kaasa elada algavas sarjas.

Õhtustesse eetriaegadesse jagub häid kultuurisaateid, mängufilme ja dokfilme. ”Jüri Üdi klubi” uus hooaeg on eetris alates 5. septembrist esmaspäeviti kell 21.30. Teatriõhtu etendused alates 9. septembrist reedeti kell 20.

ETV2 nädalavahetusteks jagub aegumatut arhiivimaterjali, pühapäevaõhtutesse kuuluvad ajakajalised teemaõhtud.