"Ida" (Poola)

Poola kaasaegse kino hinnatuima autori Pawel Pawlikovski ("Dostojevski reisid", "Minu armastuse suvi") film "Ida" on meistriteos, mis valusal ja ilusal moel toob esile need traumad, moraalsed valikud ja näriva süütunde, mis idaeurooplase psüühesse on sügavale kinni istutatud. Filmi tegevus toimub 60ndate Poolas ja peategelasteks noor nunn ja tema tädi, kunagine stalinistliku režiimi teenistuja, kes otsimas noore naise sõja ajal mõrvatud vanemate viimset puhkepaika.

Eelmise aasta üks olulisemaid Euroopa filme "Ida" on nomineeritud Oscari ja Euroopa Parlamendi filmiauhinna LUX Prize kandidaadiks, on võitnud Londoni filmifestivalil parima filmi preemia, Toronto filmifestivalil FIPRESCI auhinna ning Varssavi filmifestivali Grand Prix. Mitmed filmisaidid peavad teost suurimaks soosikuks nii välismaise filmi Kuldgloobuse kui ka Oscari võidule.

"Leviathan" (Venemaa)

Andrei Zvjagintsevi draama, mille tegevus toimub poolsaarel Barentsi merel ja räägib loo mehest ja tema võitlusest korrumpeerunud linnapeaga, kes tema maad himustab. Film valiti India filmifestivali peaauhinna võitjaks, Cannes'i filmifestivalil sai film parima stsenaariumi tiitli.

Force Majeure (Rootsi)

Ruben Östlundi draamafilm, mis võitis žürii auhinna tänavusel Cannes'i filmifestivalil. Film räägib Prantsuse Alpides suusapuhkusel viibivast Rootsi perekonnast, kelle suhted pööratakse pea peale, kui nad seisavad silmitsi lumelaviiniga. Hetkel, kui inimesed põgenevad mitmes suunas ja pereema püüab kaitsta lapsi, pageb pereisa hirmunult... Katastroof jääb olemata, ent pereisal seisab ees meeleheitlik võitlus oma au ja rolli taastamise eest.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem (Iisrael)

Cannes'i festivalil osalenud Iisraeli-Prantsusmaa draamafilm, mille režisöörideks Ronit Elkabetz ja Shlomi Elkabetz. Film räägib naisest, kes on kolm aastat tulutult püüdnud lahutada abielu mehest, kes aga lahutust ei soovi. Film näitab naise sihikindlat võitlust, mehe külma ja jäärapäist vastutegevust ning kohtunike otsustusvõimetust.