Film räägib laulupeost ja selle tähendusest läbi kahe dirigendi ja sõbra – ameeriklase Bob Geary ja eestlase Aarne Saluveeri – silmade.

Filmi autorid on ameeriklased Maureen ja James Tusty, kelle eelmine dokumentaalfilm „Laulev revolutsioon” kogus Eestis 19 000 vaatajat ning linastus rohkem kui sajas linnas kogu Põhja-Ameerikas. Filmi eestipoolne tootja on stuudio Allfilm. Eesti kinodes näeb seda alates järgmisest nädalast.

„Mul on hea meel, et meie suuri lugusid räägivad ja viivad maailma Maureen ja James Tusty, kes on esiteks väga head dokumentalistid ja teiseks peavad väga lugu Eestist ja eestlastest. Nende uus film on värske, vaimukas ja liigutav pilguheit, kus me saame samaaegselt osa nii ühe kultuuriga tutvumisest, laulupidude ajaloost kui ka 2009. aasta laulupeost. Kuigi filmi peamine publik on välisvaataja, läheb see kindlasti südamesse ka eesti inimestele,” kommenteerib filmi eestipoolne produtsent Piret Tibbo-Hudgins.

Lisaks „Üheshingamisele” näeb täna veel teistki eesti filmi, tänavu parima tudengifilmi tiitli pälvinud Moonika Siimetsa kolkamuusikali „Viimane Romeo”. Festivalile paneb punkti Bee Geesi aegumatutest diskohittidest pulbitsev klassika „Laupäevaõhtune palavik” (1977) noore John Travoltaga peaosas ning traditsiooniline festivali järelpidu „Armastuse pidu” klubis Tsink Plekk Pang.

tARTuFFi viimase päeva eel on festivali külastanud ligikaudu 19 000 filmihuvilist. Tänavust vaatajarekordit hoiab siiani oma käes Dustin Hoffmani tragikomöödia „Kvartett” enam kui 2800 vaatajaga.
Kõik Raekoja platsil linastuvad filmid on tõlgitud eesti keelde ja on vaatajatele tasuta.

Vaata "Üheshingamise" treilerit: