Pühapäeval, 9. novembril kell 17.30 esilinastuvad kinos Sõprus sarja “Eesti lood” uued dokumentaalfilmid. Kinos saab filme näha vaid sel päeval. Eesti Televisioon jätkab filmide näitamist novembris ja detsembris, kolmapäeviti kell 22.30.


GENERATSIOON 0

Inimesed, kes sündisid 1990-ndatel aastatel, on kasvanud üles valitseva tühjuse sees. Selle filmi tegelased on sündinud ajal, kui riigis puudusid reeglid ja stabiilsus. Kõik seni toiminu ja vana oli hävitatud, ent puudus ka uus visioon, mille järgi elama asuda. Sellel ajal üles kasvanud lastel puuduvad ideaalid ja motivatsioon, intiimelus rahuldab neid ka juhuslik tutvus internetis, seks ja lahkuminek. Nad alustavad varakult suitsetamise, joomise ja seksuaaleluga. Noored kuulavad imelikku muusikat, on kõigega nõus ja kõigeks valmis. Nende elus puuduvad suured ambitsioonid, neile piisab heast ja kindlast töökohast hüpermarketis või turul. Igava argipäeva taga peituv sügav filosoofiline draama. 15-aastane Snežana on elanud koos 16-aastase Vovaga juba pool aastat. Poisi ema on väga rõõmus, sest tüdruk mõjub Vovale hästi. Noorpaar ootab last. Ent alaealised vanemad on otsustanud enne lapse sündi lõpetada 9. klassi. Laps sünnib. Lapsed saavad lapse ja korraga kõik muutub. 16-aastasest Snežanast, äsja 9. klassi lõpetanud neiust saab korraga ema. Tüdruk pole ise kunagi oma isa näinud — sellest ka tema huvi suurte inimeste asjade vastu. Ent tavaliselt kipuvad lapsed kordama oma vanemate vigu… Kuidas areneb Snežana elu peale lapse sündimist? Kas lapse isaks on üldse Vova? Mida teeb Vova peale kooli?

Rezissöör Aljona Surzikova, operaatorid Sergei Trofimov ja Priit Vehm, toimetaja Marje Jurtšenko, produtsent Katrin Kissa. Tootja Homeless Bob OÜ.

Filmi näeb ETV-s 12. novembril.

PROFESSIONAALNE AMATÖÖR

Film portreteerib ühte omanäolisemat filmitegijat tänapäeva Eestis. Filmiamatöör Jaan-Jürgen Klaus ei mahu professionaalse filmitegija mõiste alla, kuid kindlasti on ta midagi enamat kui lihtsalt amatöör. Ennekõike on Jaan-Jürgen dokumentalist ja portreteerija, kes liigub neis keskkondades, kus professionaalil on raske jääda märkamatuks. Ta on oma ajastu kroonik, kelle kaadrid on saja aasta pärast kullahinnas.

Tal on kaamera. Ta on nähtamatu. Ta on sulandunud kultuurimaastikku nagu kameeleon vihmametsa. Ta on täiuslikult paigutunud mustrisse, jäädes ise märkamatuks, samas on talle antud võime oma keskkonda peegeldada.

Kui meil oleks nähtamatuks tegev kübar ja kaamera, siis oleksime nagu filmimees Jaan-Jürgen Klaus, kes on jõudnud oma portreteeritavatele 20 sentimeetri kaugusele. Keegi ei ole teda ennast kunagi näinud, küll aga on nähtud tema tehtud filme.

Rezissöör Indrek Kangro, Operaatorid ja montaaž Indrek Kangro ja Erik Norkroos. Tootja Rühm Pluss Null OÜ.

Filmi näeb ETV-s 19. novembril.

SÕJAMÄNG

Erna retk on maailma ühe pikema ja raskema rajaga pidevat aktiivset tegevust nõudev militaarvõistlus. kaugluure, valvatavale alale tungimine, seal liikumine, seatud ülesande täitmisel vaenlase territooriumilt lahkumine, lisaks kaelamurdvad füüsilised proovilepanekud. Viis päeva balansseerimist inimvõimete piiril, kus põhirõhk on meeskonna liikmete koostööl. Filmistsenarist ja -režissöör Ilmar Raag läheb sellele retkele. Miks?

Rezissöör ja operaator Mart Arjukese,, monteerija Kersti Miilen, produtsent Kristjan Pütsep. Tootja Allfilm OÜ.

Filmi näeb ETV-s 26. novembril.


ARS LONGA

“Kõik inimesed on sadistid, masohhistid, ekshibitsionistid ja vuajeristid üheaegselt. Lihtsalt balanss on erinev.”

Vaade 32-aastase performance’i kunstniku Sandra Jõgeva äraspidisesse maailma. Sandra on piiride lõhkuja nii elus kui ka kunstis. Ta kasutab kõiki elus saadud kogemusi otsesemal või kaudsemal moel oma kunstis, kaldudes mõlemas äärmustesse. Ta tahab kõiges pakkuda alternatiivset vaatenurka. Ta ei taha vastata ootustele. Ta tahab kõigutada inimeste olemasolemise alustalasid.

Sandra hektiliste tegemiste, etteastete ja sõnavõttude kõrval jälgime justkui teises aeg-ruumis kulgevat harmoonilist vaikelu. Sandra vanemate Malle Leisi ja Villu Jõgeva jaoks on näituste tegemine ja kunstnikuks olemine aastatepikkune normaalne ja rahulik elamise vorm, või isegi rutiin. Sandra puhul on aga iga uus etteaste eluküsimus — kas täielik triumf või fiasko.

Rezissöör ja operaator Margit Lillak, monteerija Liina Triškina, produtsent Pille Rünk. Tootja Allfilm OÜ.

Filmi näeb ETV-s 3. detsembril.

Kodulehekülg asub aadressil www.etv.ee/eestilood.