„Detektiiv Lotte” jutustab kaasahaarava loo armastatud koeratüdruk Lottest, kes püüab välja mõelda, kelleks suurena saada. Algav päev annab talle suurepärase idee, sest ootamatult kaob isa Oskari leiutatud suhkrumasin. Loomulikult otsustavad uudishimulik Lotte ja tema sõber Bruno detektiivideks hakata, et mõistatus lahendada ning suhkrumasina üles leida.

„Vanemuise teater peab oma kohustuseks Eesti algupärased lavateosed tuleviku tarbeks plaadistada, et nendest saaks osa ka järeltulevad põlved. „Detektiiv Lotte“ DVD salvestamine on loomulik järg selles nimistus,“ rääkis Vanemuise juht Paavo Nõgene.

Vanemuine on seni välja andnud „Nukitsamehe“, „Lumekuninganna“ ja „Detektiiv Lotte“ CD-plaadid ning „Ruja“ ja „Vanemuise Ballett 70“ DVD-plaadid.

„Detektiiv Lotte” libreto autorid on Janno Põldma ja Heiki Ernits, vahvad laulusõnad kirjutas Leelo Tungal ning hoogsa muusika Priit Pajusaar. Lavastas Ain Mäeots, muusikaline juht ja dirigent on Tarmo Leinatamm. Kunstnik on Iir Hermeliin, koreograaf Janek Savolainen ja valguskunstnik Tõnu Eimra.
 
Gerli Padari kehastatava Lotte assistendi Brunona astub lavale Robert Annus. Teistes osades Aivar Tommingas, Leino Rei, Maria Soomets, Margus Jaanovits, Veikko Täär jpt.

Plaat ilmub poelettidele 1. novembril.