Režisöör Vallo Toomla mängufilm “Teesklejad” (“Pretenders”) asub septembris toimuval 64. San Sebastiani filmifestivalil võistlustulle debüütfilmide kategoorias. Kõigile selles kategoorias võistlevatele filmidele on kehtestatud nõue, et nende esmaesitlus toimub just San Sebastiani festivalil.

“Oleme väga õnnelikud, et meid maailma ühe olulisema A-klassi filmifestivali programmi valiti. Ainuüksi sellisesse väärikasse seltskonda pääsemine on Eesti filmile suur võit,” kommenteeris “Teesklejate” produtsent Riina Sildos. “Loodame, et suudame festivalipublikut üllatada, sest eesti keel on hispaaniakeelse maailma olulisimal festivalil ikka päris suur eksootika.”

“Teesklejad” võistleb San Sebastiani filmifestivali Kutxabanki uute režissööride auhinna eest. Võistlusprogrammi eesmärgiks on esile tõsta maailma kinokunsti uusi talente. 50 000 euro suuruse auhinna annab välja rahvusvaheline žürii ning see jagatakse filmi režissööri ja Hispaania levitaja vahel. Samas kategoorias antakse välja ka teine, EROSKI Youth Award, mille määrab 300 üliõpilasest koosnev žürii.

Festivalil esindavad “Teesklejaid” režissöör Vallo Toomla, üks peaosatäitjaid Mirtel Pohla ja produtsent Riina Sildos.

Filmi režissöör Vallo Toomla on tuntust kogunud oma tudengifilmidega (tema esimene lühifilm "Morbius" valiti PÖFF'i lühifilmide festivali "Sleepwalkers" parimaks filmiks). Filmi stsenaariumi autoriteks on nimekas tandem Livia Ulman ja Andris Feldmanis (telesarjad “Kättemaksukontor” ja “Keeris”, lühimängufilm “Roosa kampsun”), kunstnik Eva-Maria Gramakovski (“Klass”, “Väikelinna detektiivid”, “Lumekuninganna”) ja operaator Erik Põllumaa (“Risttuules”, "Roukli", “Kõik muusikud on kaabakad”).

Filmi peaosalisi kehastavad Mirtel Pohla ja Priit Võigemast, kõrvalosades on Mari Abel ja Meelis Rämmeld, kaasa teevad ka Laine Mägi ja Andres Lepik. Filmile annavad hindamatu panuse rahvusvaheliselt tuntud filmitegijad – monteerija Danielius Kokanauskis ja helirežissöör Vladimir Golovnitski.

Sugugi vähetähtis pole ka psühholoogilise draama sündmuspaik, filmivõtted toimusid lummavas mereäärses villas, mille rajasid arhitekt Emil Urbel ja sisearhitekt Tiina Mang.

Filmi “Teesklejad” tootja on produktsioonifirma Amrion OÜ, mille mängufilmid “Klass” (2007), “Mina olin siin” (2008), “Polli päevikud” (2010) „Hella W“ (2011), “Eestlanna Pariisis” (2012), “Kertu” (2013) ja “Ma ei tule tagasi” (2014) on olnud edukad nii festivalidel kui kinolevis. Filmi kaastootjateks on Studio Uljana Kim Leedust ja Locomotive Productions Lätist.

Filmi rahastajateks on erakapital, Eesti Kultuurkapital, Eurimages, Läti Kinokeskus, Leedu Kinokeskus ja erasponsorid. Filmi arendust toetasid Euroopa Liidu programm Creative Europe ja Eesti Filmi Instituut.