Lõputiitrite ajal aga tõusid “K-19: The Widowmakeri” Venemaa esilinastusele kutsutud mundrites veteranid püsti ja aplodeerisid järjekordse kassahitiga välja tulnud ameerika filmitegijate fantaasiale.

“Ainult kaks asja selles filmis olid õiged: šampanjapudel ei läinud allveelaeva vettelaskmisel tõepoolest katki ja õnnetus juhtus reaktoriga,” ütles 62-aastane allveelaevnik Valentin Šabanov.

“Ülejäänu on onu Sami väljamõeldis.”

Filmi, milles allveelaeva kapteni rolli mängib Harrison Ford, näidati septembris Veneetsia filmifestivalil ja Vene kinodesse jõudis see äsja.

Lugu pajatab Nõukogude Liidu esimesest tuumaallveelaevast, millega tahetakse tõestada külma sõja kõrgajal Washingtonile Moskva tehnilisi edusamme, kuid millel tekib reaktoririke.

K-19 tabab tõenäoliselt venelasi hella kohta, sest veel ei ole ununenud 2000. aasta augusti katastroof allveelaeval Kursk.

Aastal 1961 suri kaheksa mereväelast kiiritusse, kui K-19 meeskond üritas ülekuumenenud reaktorisse merevett pumbates plahvatust ära hoida.

Filmi süžee aluseks on tõsielujuhtum, kuid lugu põikpäise kapten Fordi kokkupõrkest alluvaga reaktoriõnnetuse ajal on Hollywoodi lisand.

Vanade allveelaevnike heakskiitu selline võte ei pälvinud. “Meeskond ei allu kaptenile, see on mõeldamatu,” ütles allveelaevaelektrik Boriss Kuzmin. “Mingit paanikat ei olnud. Ja relvad — need olid seifis ja vähesed teadsid, kus see asub.”

“Mis puutub käeraudadesse, siis 1961. aastal ei olnud neid isegi miilitsal, rääkimata siis allveelaevast.”

Mereväeveteranid olid ära keelanud filmistsenaariumi esimese versiooni, kus leidus näiteks stseen reaktoril istudes viina joovast ohvitserist.

Režissöör Kathryn Bigelow ütles piduliku esilinastuse järel ajakirjanikele, et väljamõeldud konflikt lisati vaataja huvides.

Kogu kriitikast hoolimata andsid K-19 veteranid kõrge hinnangu filmile, milles esmakordselt Hollywoodi ajaloos portreteeritakse Vene sõjaväelasi kangelastena.

“Harrison Ford mängis tõesti hästi. Ühel hetkel tundus isegi, et ta näeb välja nagu meie kapten,” sõnas Šabanov.