Millal aga sündisid teksased? Mitu põlvkonda inimesi on ennast nendes mugavalt tundnud? Kuidas on nad aidanud meil ennast identifitseerida?

Teksaste ajalugu algas San Franciscos juba 150 aastat tagasi, aastal 1853. Sel aastal asutas Saksamaalt saabunud juudi emigrant Levi Strauss oma väikese kompanii. See oli Ameerika metsiku Lääne vallutamise halastamatu ajastu. Strauss tootis uusasukatele tugevast presendist tooteid nagu kotte, tunkesid ja telke.

Kuid murrang saabus aastal 1873, mil Levi Straussile kirjutas teine emigrant – Jacob Davis, kes oli pärit Lätis. Rätsepana tööpükse õmmeldes avastas ta, et rebenema kippuvaid kohti võib tugevdada neetimisega. Ta tahtis võtta oma leiutisele patendi, kuid tal puudus selleks raha. Levi Strauss andis talle patendi sisseandmiseks vajalikud 68 dollarit ning otsustas Davisega koostööd teha.

20.mail 1873 eraldatigi meestele patent ning neetimise ainuõigus 20 aastaks. Selle aja jooksul varustasid nad uute needitud pükstega kümneid tuhandeid kullaotsijaid, raudteede ehitajaid, kauboisid ja kaevureid – ning isegi pärismaalasi.

1890.aastal toimus järgmine murrang, mil tootmisse läks tänaseks maailma müüduim riietusese – Levis 501. Teksaste ajastu algas. Masstootmine ulatus sadadesse tuhandetesse, kuid endiselt olid teksased vaid tööriietus.

Hollywoodi vesternid tõid kuvandi teksadest ka linlasteni ning 30ndate aastate muusikafilmid viisid teksamuusika esmakordselt edetabelitesse. Kuid alles II maailmasõda tõestas, et teksad on Ameerika ühiskonna üks alustaladest. Sõjajärgsetel aastatel rõhutasid need armeest tulnud vaprate meeste Ameerikalikku vabadust. Just neil aastatel avastati ka teksade seksikusfaktor, mida tänaseni popkultuuris  jõudsalt ekspluateeritakse. 

Hollywood hakkas seda kuvandit tugevdama. Tekkis seksika paha poisi imidž, uus põlvkond kangelasi, kelle jaoks teksad ei olnud enam hädavajalik rõivaese, vaid teadlik valik. Teksad näitasid avalikkusele 50ndate aastate mässumeelsust ning soovi ühiskonna traditsioonide vastu võidelda. Pahade poiste kõrvale tekkisid ka pahad tüdrukud – tingimata teksades.

Nõukogudemaale ning Eestisse jõudsid teksad 80ndatel aastatel koos kõikvõimaliku lääneliku tarbekaubaga, kuid siin hakkasid need kehastama luksuslikku eluviisi. Mis tegelikult oli prohvetlik: täna on teksad leidnud tee ka kõrgmoe catwalkidele.

Kuid ükskõik, kui palju peate välja käima Chaneli kunstteksade eest, hinnarekord kuulub umbes 120 aastat vanale püksipaarile. Nende algselt poolteist dollarit maksnud pükste hinnaks oksjonil kujunes paari aasta eest 25 000 dollarit.

Palju õnne, teksad!

VAATA VIDEOT:

"Antiigiraport" on Mart Sanderi igapühapäevane rubriik TV3 Seitsmestes Uudistes.