Allen on pööranud filmis “Anything Else” pilgu psühhoanalüütikute maailma, mis peaks panema Freudi järgijad värisema.

Vastupidiselt ootustele ei ole 67-aastane Allen asetanud end romantilise filmi peaosasse, vaid on võtnud taas kasutusele pööraselt naljaka Manhattani neurootiku valemi.

“Kuuma piruka” (“American Pie”) staar Jason Biggs mängib algajat komöödiakirjanikku, kes langeb manipulatiivse Christina Ricci tegelaskuju ohvriks, Allen ise mängib kirjaniku paranoilist mentorit. Asjad võtavad ülikoomilise pöörde, kui Ricci ütleb Biggsi tegelaskujule, et kuigi ta armastab teda, võib ta olla seksuaalvahekorras vaid teiste meestega.

Nii nagu ikka, on parimad repliigid Alleni kehastataval vananeval koomikul, aga filosoofiline ja veidralt tõsine David Dobel on kõike muud kui Alleni varasemad enesesse süüvinud tegelaskujud.

Esiteks teeb ta kõige südamlikumal viisil maatasa psühhoanalüüsi, ka on 11. septembri sündmuste järgne New York süngem ja ohtlikum linn. Dobel on kirjanduslikele kalduvustele vaatamata usinalt oma korterisse kokku kogunud aukartustäratava relvaarsenali ja ellujäämistehnikat ning valmistub viimaseks jõukatsumiseks.

Allen ütles, et juudina, kes on ümberpiiratud ja tunneb seepärast, et peab end hambuni relvastama, on Dobel Iisraeli metafoor.

Arvestades heade filmide küllust tänavusel Veneetsia filmifestivalil, saab võitlus Kuldlõvile olema iseäranis pingeline. Palju räägitakse Mehhiko režissööri Alejandro Gonzalez Inarritu filmis “21 Grams”, samuti linateosest “Imagining Argentina”, mille stsenarist ja režissöör on britt Christopher Hampton ja mille peaosades mängivad Antonio Banderas ja Emma Thompson.

Väljaspool konkurssi on suurt tähelepanu äratanud vendade Coenite viimane film “Intolerable Cruelty” George Clooney ja Catherine Zeta-Jonesiga peaosades.