Õnnitlen sind: Kroonika toimetajate punktitabeli järgi oled sa oma lauluga „Coming Home“ esimeses poolfinaalis võitu väärt…

Aitäh! Seda on tõesti rõõm kuulda.

…juhid meil 113 punktiga. Mis sa pakud, kes konkurentidest skoorib kahe punkti kaugusel su kannul?

Mmm… Viktor Crone?

Pihtas! On’s Eesti Laulule jõudmine sinu noore elu seni suurim võit?

Seni suurim eesmärgiületus kindlasti. Poleks ise ka uskunud, et saavutan selle nii noores eas. Väga hea meel oli ka, kui pääsesin Noortebändi 2017 poolfinaali.

Jalgpallisaavutustega võrreldes?

Jalgpalli mängisin neliteist aastat. Pärast jalavigastust jäi see katki, nüüd treenin lapsi. Suurimaks oli Eesti koondises mängimine. Eesti Laulule pääsemist pean ikka kõigest varasemast suuremaks saavutuseks.

Oled nimetanud, et kirjutad lauludeks tundepilte väga otse oma elust. Millisel hetkel igatsev „Coming Home“ päriselt sündis?

Laul räägib mu perest, kes on mulle väga oluline. Kodutundest, mida nende silmadest paistab, mille nemad minus tekitavad. Mängisin ühel õhtul kodus vaikselt kitarri, peas hakkas see meloodia käima. Ümisesin veel õigete sõnadeta, kui esimese fraasina lõi mulle pähe korduma iga rea lõpuks „coming home“. See tundus nii õige.

Kooli kõrvalt töötad treenerina Martin Reimi jalgpallikoolis. Võiksid juba praegu oma palgast ka omaette koju elama asuda?

Mitte veel. Ma ju alles õpin, keskkooli lõpuklass käsil. Seda enda elamist vaatab pigem ehk pärast 12. klassi.

Sinu noore elu kõige valusamad hetked, tagasilöögid?

Kõige tugevamat valu ei oskagi öelda, on olnud igas vanusefaasis. Usun, iga löök on pärast endast võitu saamist kasvatanud mind tugevamaks ja õnnelikumaks.

Koolikiusamine?

Ei ole sellega kokku puutunud.

Mida soovitad neile noortele, kel pole endas seda tugevust – kuidas endaks ja eriliseks jääda nii, et mugandujate kari sind ära ei nulliks?

Saa ja jää, selleks, kes sa tegelikult oled, siis inimesed näevad ja hakkavad lõpuks austama seda, et sa ei kavalda, ei proovi keegi teine olla. Ausus maksab elus. Vale paistab välja ega tekita austust.

Kui lugesin, et õpid 32. keskkoolis, arvasin et ju ikka teatriklassis. Miks eelistasid multimeeldiaklassi?

Kaalusin kahe vahel, varases eas Viimsi koolis olin tegelenud ka näitlemisega. Põhikooli käisin muusikakeskkoolis, erialaks löökpillid. Aga gümnaasiumiks valisin multimeediaklassi, kuna filmindus ja fotograafia huvitavad mind. Väga põnev – annavad mu jalgpalli- ja muusikahuvile uusi tahke juurde.

Kui koostaksid meediaklassis „kontrolltööna“ endale kõne, miks peaks Eesti Laulul valima Eurovisioonile just sinu?

Arvan, sellepärast, et mu lugu „Coming Home“ räägib kodusoojusest ja perelähedusest, mis on igale inimesele kus tahes Euroopas või laiemaltki kogu maailmas esmaolulised. Loodetavasti mu laulu sõnum puudutab ka kõigi nende hinge, nagu see minu hinge puudutab…. Punkt.

Täpselt õigel ajal, kui jalavigastus su jalgpallikarjäärile valusalt kriipsu peale tõmbas?

Ränk vigastus tuli paar aastat hiljem, kui olin seitseteist ja astusin kümnendasse klassi. Põlvekõõlused katki. Pärast operatsiooni öeldi, et taastumine võtab pikka aega, ja et professionaalset jalgpallimängijat minust ilmselt enam ei saa. Proovisin mitu korda veel uuesti platsile minna, kuni sain siis isegi aru, et … Kokku sain mängida 14 aastat.

Kes Eesti (euro)lauljatest on sind inspireerinud?

Mäletan, kuigi olin vaid kolmene, kui Eesti „Everybody“ võitis. Meil peres on traditsioon vaadata igal aastal Eurovisiooni ja Eesti Laulu. Ma olin väga südamest nõus, kui portugalikeelne ballaad Eurovisiooni võitis. Oli väga õige mees ja hingestatud muusika võitma. Võiks veel tulla, olla selliseid, keda sa Eurovisioonile oodata ei oska!

INGER FRIDOLIN (19):

Sündinud: 11.03.1999

Pere: ema Janne Fridolin on koorijuht ja muusikaõpetaja, kasuisa Andreas Väljamäe bariton, hääleseadja, kinnisvaraarendaja. Noorem õde Ita (14) õpib muusikakeskkooli 8. klassis tšellot, vend Alfons (8) klaveri eriala, poolteisene väikevend Ernst juba laulab end ka muusika poole.

Koolid: algklassid Viimsi Keskkoolis, põhikooliosa Tallinna Muusikakeskkoolis. Tallinna 32. Keskkooli multimeediaklassi abiturient.