Reet Oja (64) comeback teleekraanile pärast enam kui kümmet vaikusaastat tõi üle 125 000 vaataja, mis on suvise aja kohta supertulemus. Reedast räägiti tööl kohvimasinate taga ja kodustes vestlusringides: kui hea ta jätkuvalt välja näeb! Pole päevagi vananenud, nagu oleks eile ekraanilt lahkunud! Kui terav ja sõnaosav! ETV mängis teema suureks, aga jättis vastamata kõige põletavamale küsimusele – miks ta siis ikkagi lahkus?

2001. aasta kevad, mil Reet Oja tööleping Eesti Televisioonis lõppes, jääb ETV ajalukku kui üks süngemaid. Toomas Lepp oli peadirektori toolilt skandaaliga lahkunud, jättes järeltulijatele maha hiigelvõla. Iga päev algas telemajas koondatute nimekirja ülesriputamisega lifti, kust tööle tulijad värske info – et polegi enam tarvis tulla – ehmatava operatiivsusega kätte said. Õhkkond majas oli intriigidest paks, ärevalt mürgine ja kõike muud kui loominguline.

„Mäletan meie vestlust Reedaga üsna hästi,“ ütleb tol ajal ETV programmijuhi ametis olnud Ilmar Raag. Tema ainsana – peale Reet Oja enda – teab staari lahkumise tagamaid. See vestlus toimus Raagi kabinetis ja oli raske mõlemale poolele. Reet ei nutnud, ei muutunud emotsionaalseks ega kaotanud enesevalitsust. Kaugel sellest – kogenud eetriinimesena oskas ta end suurepäraselt valitseda isegi olukorras, kus kogu tema sisemus kees või oli vähemasti suures segaduses. „Reeda loomus on ju selline, nagu paljudel staaridel – kui oled kogu aeg avalikkuse tähelepanu all, hakkad üht osa oma isiksusest varjama. Ka Reet valdas seda kunsti väga hästi,“ meenutab Raag. Mõni aeg pärast vestlust lahkus Reet Oja telemajast, kus oli töötanud 23 väga edukat aastat ja kus teda oli valitud seitsmel aastal parimaks naissaatejuhiks. Mis seal kabinetis siis juhtus, et vaataja jäi ilma ETV ajaloo ühest suuremast staarist? Kroonika lahendab müsteeriumi.

Aga kõigest järjekorras.