Tudengitena olid Epp Maria Kokamägi (60) ja Jaak Arro (62) teel külla oma ­Tõstamaal suvitanud kunstiajaloo õppejõule Evi Pihlakule. Epp Maria sõnul oli õpetaja avatud loomuga ja suhtles aktiivselt ka oma õpilastega.

"Evi Pihlak suvitas majas siin metsa taga," seletab Epp Maria ja osutab käega selja taha. "Tema juurde jõudmise asemel juhtusime hakatuseks hoopis Sepamaa talu õuele. Siin üks papi toimetas ja ütles, et Evi juurde jõudmiseks tuleks meil teisest teeharust ära keerata."

Epp Maria ütleb, et kuigi maja oli nende esmakohtumisel päris räämas, võlusid see ja mere lähedus teda siiski kohe. Kui nad Jaaguga papi soovitatud suunda lahkusid, avaldaski Epp Maria oma saatusliku soovi. Aastaid hiljem, siis kui Sepamaa talu müüki pandi, pretendeeris kohale ka kolhoos eesotsas juhtkonnaga, kes soovinud sellest küla peokoha teha. Konkurents muutis ostuprotsessi keerulisemaks ja aeganõudvamaks, seda enam, et sel ajal võis mobiilsidest, internetist ja digiallkirjastamisest vaid und näha. Kulus kaks aastat, kuniks Sepamaa talu kunstnikepaarile sai.

Loe sügisese Kroonika Kodu-eri kaanelugu!