Ärimees Armin Karu (54) tütar, Rocca al Mare kooli 11. klassis õppiv Kati Karu (18) on modellimaailma tulevikutegija, kellele meeldib olla nii kaamera ees kui ka taga – pildistada loodusfotosid ja portreesid. Kati lükkab ümber mitu eelarvamust, mis kaasnevad miljonäritütre staatusega. Ta pole kunagi saanud kõike, mida tahab, ja on taskuraha teeninud näiteks muru niitmisega. Kindlasti on ta elanud omavanustest veidi erinevat elu, kasvõi seepärast, et on käinud palju reisimas.

SÜDAMETEMURDJAD Kati oma truu sõbra Reikega. See on üks Kati lemmikpilte, sest ta meenutab sellel natuke noort Nicole Kidmani. "Seda ütles mulle ka isa, kui pilti nägi," lausub Kati.

"Pean lugu ka glamuurist ja ilusatest asjadest, aga see pole kunagi olnud mulle erilise tähtsusega," sõnab Kati. Ta on kogenud oma päritolu tõttu ka inetuid märkusi ja kiusu, kuid on püüdnud neist üle olla. "Ma ei saa aru, miks peab täiesti võõrale inimesele halvasti ütlema asja eest, teist taga. Tähtis on austada, hoolida ja hoida meie väikest rahvast."

Mille poolest erines sinu, Eesti ühe jõukama mehe tütre lapsepõlv teiste sinuvanuste omast?

Ainuke asi minu lapsepõlves, mis võib-olla veidi erines teiste minuvanuste omast, võis olla sage reisimine ja juba väiksena inglise keele baasteadmiste omandamine. Olin väiksena väga julge tütarlaps, kes võis minna suvaliste inimeste juurde juttu rääkima, ja selle tõttu sain ka inglise keele kiirelt suhu.

Meie perekond oli ja on täpselt samasugune nagu iga teine Eesti pere. Eks ikka isa roll ärimehena on veidi meie pere vorminud ja mingil määral ka toetanud, kuid väikesest peale on minu vanemad oma lapsi kasvatanud iseseisvateks ja julgeteks inimesteks, kes ei karda proovida uusi asju. Kuna sain lapsepõlves võimaluse palju reisida, siis see tegi minust juba väiksena väga iseseisva tüdruku.

Kas said alati kõik, mida soovisid?

Kindlasti mitte. Meie peres pole kunagi olnud põhimõtet, et asjad tulevad kergelt. Alati peab ise panustama osaliselt oma soovidesse, vahet pole, kas see on siis suurem või väiksem ese. Väljaminekutel peab alati põhjus olema. Näiteks on telefon katki ja seda ei saa enam parandada või kui arvuti on juba liiga vana ja jookseb pidevalt kokku. Ja kui vanemad nõustuvad minuga, siis tuleb ka panustamise osa, ehk kui olen soovinud endale arvutit või uut telefoni, siis alati peab osa või enamik rahast olema enda kogutud.

KARUDE DÜNASTIA 2019. aasta septembri lõpus Türgi reisil jahi pardal. Vasakult vend Erik kihlatu Birgitiga, õde Ines tütar Isabeliga, taamal Inese mees Martin, Kati, ema Kaia ja isa Armin.

Millal hakkasid ise raha teenima?

Ise hakkasin raha teenima juba noorest peale: esimese palga sain 12–13aastaselt. Peresiseselt sain lisaraha muruniitmisega – teenisin tunnipalka. Nüüdseks olen hakanud ka modellindusega iseseisvalt teenima.

Kuidas on sind õpetatud rahaga ümber käima?

Rahaga mõistlikult ümberkäimisel on meie peres suur ja tähtis roll. Mul on eraldi kogumiskonto ehk hoius, kuhu kogun enda teenitud palga ja kuuraha ning vajadusel saan need kanda enda kontole.

Mida vanemaks olen saanud, seda rohkem olen hakanud ka läbi mõtlema ja analüüsima, kas mul tegelikult ikka on vaja kulutada mingi asja jaoks raha. Ehk enne alati mõtlen, kui ostan, ja minu arvates on see rahaga ümberkäimise juures väga oluline.

Kas vanemad on sulle ka midagi luksuslikku kinkinud?

Üks kõige suuremaid ja erilisemaid kingitusi oli minu 18. sünnipäevaks – vanemad kinkisid mulle BMW. Kuna olen väga liikuva eluviisiga, siis aitab see mind väga palju. Ka load sain kätte täpselt oma 18. sünnipäeval.

KINGIGA Täisealiseks saamise puhul kinkisid Kati ema ja isa talle isikliku auto, sinise BMW sportmudeli, kuna tal on pidevalt palju liikumist ühest linna otsast teise. Nüüd jõuab ta hulga kiiremini asjad aetud.

Kuidas suhtud sellesse, et ennekõike viidatakse sulle kui Armin Karu tütrele?

Nüüdseks olen juba harjunud, et kui inimesed minust kuulevad, siis esimese asjana mainitakse ja küsitakse "aa, ta on see Armin Karu tütar?". See on vältimatu ja eks ma jään elu lõpuni isaga seotuks, mis kindlasti ei ole halb. Kuid vanemaks saades tahaksin olla ikka ise tegija, tuntud ja teatud asjade pärast, mida hästi oskan, mitte lihtsalt "Kati Karu, kes on ka Armin Karu tütar".

On sind selle pärast kuidagi kiusatud või osatatud, et näe, miljonäritütar?

Ma ei nimetaks neid väikseid kommentaare osatamiseks või kiusamiseks. Ja kui ongi veidi suuremad ja personaalsemad pöördumised, siis oskan neid ignoreerida ja mitte lasta neil ennast liialt mõjutada, sest mis need kommentaarid ikka teevad. Neid tuleb igal juhul, ükskõik mida ma ka ei teeks või millega ei tegeleks.

Minu jaoks on nii, et kui inimesed pilkavad või ütlevad inetusi, siis pigem naeran nende peale, sest pole siiani aru saanud inimeste tahtest teistele halba öelda/teha. Olgu see siis sulle lähedasem või täiesti tundmatu, ikkagi on tähtis austada, hoolida ja hoida meie väikest rahvast. Miks on vaja kommenteerida inimest, kui sa teda õigupoolest ei tunnegi ega tea, kuidas tegelikult asjad on?

Kas oled rohkem isa Armini või ema Kaia tütar?

Kindlasti on teemasid, millest isaga räägin, aga emaga otseselt mitte, ja teemasid, millest emaga saan vestelda ja isaga mitte. Isa on võrreldes emaga rohkem kodust eemal, mistõttu saan rohkematest teemadest emaga rääkida. Kokkuvõttes olen nii isa kui ka ema tütar, sest isalt olen saanud töökuse ja järjepidevuse ning emalt hoolivuse, soojuse, truuduse ja sõbralikkuse.

Lõpetad järgmisel kevadel gümnaasiumi. Kui oluline on su vanemete jaoks, et sul oleks head hinded?

Õnneks on mu vanemad olnud arvamusel, et peaasi et ise teemast aru saan ja et hinded otseselt ei loe. Isa jaoks on olulisem aastahinne, mitte jooksvad hinded. Ma ei ütleks, et kumbki väga karm oleks, mõlemad saavad aru, et vahel ikka tuleb ebaõnnestumisi ja see on inimlik.

MURETSEB KESKKONNA PÄRAST Kati pooldab õe Inese eeskujul jätkusuutlikku ja keskkonda säästvat moodi. Ta on olnud õe elustiilibrändile KiRiVOO ka modelliks.

Millised on su suhted venna ja õega?

Vanusevahe tõttu on meie suhted väga head ja soojad. Kindlasti sooviksin, et veedaksime rohkem aega koos, aga kuna õde Ines elab Londonis ja vend Erikul on pidevalt kiire oma tööasjadega, siis veedame koos aega harva. Aga kui me juba koos oleme, siis on need hetked väärtuslikud, igati positiivsed ja toredad.

Mõlemad on mulle olnud suurteks eeskujudeks nii äris kui ka suhtluses ning olen äärmiselt tänulik kõikide nippide ja asjade eest, mis nad on mulle andnud. Kindlasti on ka väga huvitav ja arendav olnud kõrvalt vaadata nende õnnestumisi ja ehk ka ebaõnnestumisi, millest mina olen omakorda saanud õppida tulevikuks.

Erik ja Ines on mõlemad superhead näited, milline peaks olema õige venna- ja õefiguur. Nendega saab naerda, lõbutseda, häid ja toredaid mälestusi, kuid nad julgevad ka ausalt öelda, kui midagi on mäda, ning siis saan alati ka nende peale loota, et nad on mulle toeks ja abiks.

Milliste põhimõtete järgi on sind kasvatatud?

Mulle ei tule kohe ette kindlaid reegleid, mida oleks mulle väiksena aina korrutatud, kuid tavalised viisakusreeglid peaksid olema kõikidel noortel ABC. Mida rohkem põlvkonnad arenevad, seda leebemaks on läinud ka kasvatus. Olen noorte seas märganud, et nad unustavad ära täiesti tavalised viisakused, sealhulgas täiesti primitiivsed "aitäh", "palun", "palun vabandust" või "tere". Sellistest viisakusreeglitest pole meie pere õpetustes puudust olnud ja olen selle eest väga tänulik oma vanematele ja vanavanematele.

Kindlasti on meie pere väga austav ja eelarvamusteta teiste suhtes ning mina isiklikult proovin olla alati võimalikult positiivne. Kui kõik oleksid austavad, inimlikud, viisakad ja positiivsed, oleks kõigil nii palju parem. Järgin põhimõtet: "Ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et tehakse sulle."

UNISTAB LUKSUSMOE BRÄNDIDEST Kati eesmärgiks on esitleda kunagi Gucci, Valentino, Versace, Burberry, Alexander McQueeni, Prada ja Saint Laurenti rõivaid.

Instagrami piltidel poseerid luksuslikel reisidel jahtide peal. Sulle meeldib glamuurne elu?

Kellele ei meeldiks glamuur ja luksus, iseasi, kui paljud seda endale lubada saavad. Aga ütlen ausalt ja otse: kuna selline elu käib meie perega kaasas, siis oleme õe ja vennaga selles mõttes veidi ära hellitatud. Kindlasti aga teame ka ise, et luksus on tulnud isa ja ema raskest töörügamisest minevikus. Seega tean, et kui soovin samasugust elu tulevikus, peab selleks ka palju tööd tegema, higi ja pisaraid valama.

Millal tekkis sul huvi moe vastu ja hakkasid modellina katsetama?

Väike huvi on olnud väiksest peale, kuid suurem huvi hakkas tekkima, kui sain suuremaks ja oskasin märgata ka suures moemaailmas tegutsevaid modelle ja disainereid. Üks hetk hakati pidevalt ka mainima, et "oh, sa nii pikk", ja siis hakkas ka kuklas mõlkuma mõte modellindusest. Minu kallis õde juhatas mind õigetesse kätesse, kus ma nüüd vaikselt arenen. Olen tegutsenud modellina kaks aastat nii Eestis kui ka välismaal.

EI KARDA KEHA PALJASTADA Kati adub, et modellina peab esitlema ka pesu ja bikiine, ning oma keha pärast tal valehäbi pole. Geenid on tal suurepärased, nii et kaalu pärast end näljutama ei pea.

Kas oled valmis selleks, et tuhanded silmapaarid näevad sind nappides riietes?

Kui sa juba modell oled, siis pead olema valmis ka selliseid töid tegema. Eks kriitikat tuleb alati, kuid kõige tähtsam on, et tunneksid end ise mugavalt. Kui tunned ebamugavalt, siis pole mitte mingisugune häbi või patt seda ka öelda, kuna keegi ei tohiks modelle sundida millekski, millega nad nõus pole.

Kas oled pidanud end ka eridieedil hoidma või ekstra trenni tegema või on sulle geenidega superkeha antud?

Jah, kindlasti olen osaliselt pärinud hea figuuri oma geenidega, kuid olen ka kehaliselt väga aktiivne neiu. Olen elu jooksul tegelenud paljude erinevate hobidega. Kunagi käisin kergejõustikus ja ujumas ning pea enamiku oma elust olen käinud ka tantsimas, kuni praeguseni.

Toitumist mingil määral jälgin küll. Kuna mul on nisu-, pärmi- ja magusatalumatus, siis neid tarvitades lööb see kõik mul kohe kehal ja näol välja. Kuid üldiselt eelistan pigem tervislikke toite, nagu näiteks salatid, puu- ja juurviljad ja kana/kala.

Kui kaugele oleksid valmis minema, et modelliagentuuri nõudmistele vastu tulla – kui keegi ütleb, et sa pole piisavalt kõhn...?

Kui sa juba modell oled ja võtnud endale eesmärgiks sellega pikemalt tegeleda, siis peab oskama ka ohvreid tuua. Üldjuhul usun, et kõigel on oma piir ja sellest üle ei tasu hüpata, kuid mina olen teinud figuuri jaoks kõike, et modellinduses rohkem areneda ja kõrgemale tõusta.

SAFARIL tehtud fotojäädvustused.

Õde Ines Karu-Salo: Soovitasin Katit modelliks

Minu teada tundsid Kati vastu huvi vähemalt kolm agentuuri, sest ise soovitasin teda juba kahe agentuuri eestvedajale: Evelyn Mikomäele ja Margit Jõggerile. Margiti MJ Models valis Kati välja.

Tegin seda seetõttu, et nägin temas potentsiaali – Kati on pikk (1,78 m) tüdruk ja tal on omanäoline nägu. Ta oleks tugev nii moepiltidel kui ka catwalk’il. Leian, et inimene peaks kasutama ja arendama kõiki neid oskusi, mis talle looduse poolt on antud, ning hooliva õena tahtsin anda tema eduks oma panuse. Oleme üsna sarnased, aga ka erinevad, sest sündinud ikkagi 16aastase vahega. Väikeõena tundub ta mulle üsna iseseisev, äge, natuke poisilik tüdruk, aktiivne, loominguline ja oma arvamusega ninatark.

Toetan Kati püüdlusi ka fotograafia suunas, sest näen, et ka sel alal on tal annet. Lisaks olen tänulik ja uhke, et ta otsustas hiljuti oma keskkooli uurimistöö teha just jätkusuutliku moe tarbimise teemal, mis näitab, et teismelisena ta juba hoolib ülemaailmsetest probleemidest ja tahab tõsta inimeste teadlikkust. Ta on olnud ka minu loodud KiRiVOO brändi modelliks.

Agentuuri MJ Models juht Margit Jõgger: Kati on kahe jalaga maa peal tüdruk!

Kati on tugeva potentsiaaliga, aga kõik on tema jaoks alles alguses ja kui kaugele ta jõuab, on praegu raske ennustada. Ta on kena, õige pikkusega, väga fotogeeniline, mõnusa karakteriga – selline kahe jalaga maa peal tüdruk. Tema esindused on meil Milanos, Londonis, Barcelonas ja Madridis. Aga selleks et läbi lüüa, peab olema rohkem täiskohaga äris sees ja kindlasti peab olema õnne, et sattuda õigel ajal õigete inimestega kokku. Ootame põnevusega ja vaatame, kuidas Kati edusammud modellinduses välja kujunema hakkavad.