Raimo Kägu (65) ja Kristiina Ojuland (53) naasid Itaaliast veebruari lõpus, napilt enne seda, kui sealsed võimud eraldasid viiruse leviku tõkestamiseks muust maailmast suure osa Põhja-Itaalia provintse. Sel esmaspäeval, viiruse peiteaja kahe nädala möödudes helistas Raimo hädaabinumbril ja soovis läbida viirusekontrolli. Kiirabi­meedi­­kud aga saabusid proovide tarvis alles siis, kui kinnise köhaga oli 112 poole pöördunud Kristiina.

PAREM KARTA KUI KAHETSEDA Kristiina ja Raimo lasid end arstidel läbi vaadata.

"Ütlesin kõnes 112-le, et tulin Põhja-Itaaliast, olen seal pikemalt olnud ja tahaksin kontrolli, anda koroonaviiruse proovi," meenutab Raimo. "Selle peale küsiti, on teil siis sümptomid. Ütlesin, et nädal tagasi olin palavikus, kuid praegu sümptomeid pole – aga vajaksin paberit, et seda inimestele näidata, et võin nendega kohtuda. Mul on ka ema üle 80 ja tahaksin käituda viiruse levikut ja ohtlikkust silmas pidades korrektselt. Mille peale küsitakse teiselt poolt: kuulge, kas te olete vaimuhaige?! Ütlesin, et ei, soovin vaid paberit, et olen terve või siis mitte. Mulle ei nõustutud proovi tegema ja lõpetasime kõne."

 "Ja nad viisid Kristiina kontrolli..." 

Kristiina helistas paar tundi hiljem – temal esines üks sümptom, kinnine köha. Sellest Raimo sõnul piisas: "Siis nad tulid – kaitsekostüümides kiirabimeedikud – ja viisid Kristiina kontrolli."

Tagasi Itaaliasse alles mais

Vastus selgus teisipäevaks, see osutus negatiivseks. Kui Kristiinal järel käidi, vaadati ja kuulati üle ka Raimo, kuid proove temalt ei võetud. "Kristiina ütles, et sa ei peagi ju enam proovi andma, sulle on diagnoos pandud – vaimuhaige," naerab Raimo. "Ja et siis on meil ühine tänav, kus ravimas käia, Paldiski maantee. Seal ju asuvad järjest hullumaja, nakkushaigla ja terviseamet. (Tõsinedes.) Saan ka arstidest aru – et kui sümptomeid ei ole, mis seal’s ikka teha. Kristiinalt võeti proov ja kui tema oleks haige olnud, tulnuks kindluse mõttes ka minult proov võtta. Aga jah, alles teisel katsel õnnestus meist ühel see anda. Kui Itaalias korra köhiksin, oleksin laksust kuskil proovis või karantiinis."

ITAALIAS Raimo Kägu oma villa Ada terrassil.

Raimo plaanis Itaaliasse naasta märtsi teises pooles, aga praegu ei näe ta võimalust sinna tagasi minna enne maid. "Ma ei mängi Oudekki Loonet, kes kutsus üles, et tulge nüüd kõik Rooma, siin on praegu vähe inimesi, saab mõnusalt teatris ja muuseumis käia. See on ikka tipp! Mina ei ole nii tark kui üks riigikogulane," naerab Raimo. "Ma olen sutsu lihtsam poiss."

Endise tulihingelise võrkpallurina ei mõistnud Raimo ka otsust lubada Saaremaale mängima Itaalia võrkpalliklubi Milano Powervolley, kes käis seal eelmisel nädalal. Varem käis ju meediast läbi teade, et üks meeskonna mängija on haigestunud ega saanud Eestisse tulla. Osa liikmeid jäi reisi järel haigeks ja pandi kodumaal karantiini.

"Mängu ajal lendab higi ja tatti," kirjeldab Raimo. "Loodan, et saare meeste ambitsioonikas mäng meile kalliks maksma ei lähe. Las Angla tuulikud keerutavad endiselt saare kohal puhast Läänemere õhku."

Mõni tund pärast Kroonika vestlust Raimo Käguga kolmapäeval ehmatas avalikkust uudis, et Saaremaalt leiti esimene koroonaviirusega nakatunu...