Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip (60) sõidab pingelise Brüsseli töögraafiku kõrvalt aastas vähemalt 5000 kilomeetrit jalgrattaga. „See on lausa mu kohustus,” sõnab ta.

Brüsseli liiklus on äärmiselt tihe. Kus te jalgrattaga ringi väntate?

Asustustihedus on Brüsselis kümme korda suurem kui Eestis ja see annab tunda – kõikvõimalikud ristmikud ja foorid pidurdavad. Käisin hiljuti Antwerpenis. Sinna on veidi üle neljakümne kilomeetri, kuid kokku sõitsin 115 kilomeetrit. Kevadel või talvel sõidan päevas 70 kilomeetri ringis, suve maksimum jääb 150 kilomeetri kanti. Sel aastal olen tagasihoidlik sõitja olnud, aga umbes 5000 kilomeetrit tuleb aastas ära.

Töösõidud teete autoga?

Jah. Mul on kaks autojuhti, aga üldiselt sõidan ise. Olen kuus ühe nädala Strasbourgis, kuhu on 450 kilomeetrit. Sinna ja tagasi sõidutab mind autojuht. Kõige kiiremini sõidab selle otsa kolme ja poole tunniga. Kõige aeglasemalt olen tagasi tulnud seitse tundi – ummikute tõttu. Olen abikaasa Anuga käinud ringi sõitmas Luksemburgis, Saksamaal ja Belgias. Avastamist on üksjagu.

Milliseid sotsiaalmeediakanaleid te Brüsselis jälgite ja kasutate? 
Hommikul seitsme paiku ärgates võtan lahti iPadi. Paberlehtede lugemise harjumusest olen lahti saanud Brüsseli ajal. Kõik on elektrooniliselt olemas ja ma saan nii oma info oluliselt kiiremini kätte. Soovisin siia tööle asudes saada kõik oma briifingud elektrooniliselt, mitte paberitel ja seda praktilisel põhjusel. Mul ei ole voodi kõrval kappi, kuhu peale pabereid panna. iPadi jaoks pole kappi vaja. Kodustest uudistekanalitest jälgin Postimeest, Delfit ja Õhtulehte. Kui Kroonikale viidatakse, loen seda ka. Enim nõuavad aega Twitter ja kirjakast. Seejärel lülitan oma teisest iPadist käima Vikerraadio, mille saatel käin duši all ja ajan habet. Õhtu lõpeb „Aktuaalse kaameraga”.

USA president Donald Trump armastab Twitteris provokatiivselt säutsuda. Kui suur säutsuja teie seal olete?
Olen pikka aega oma sõnakasutust üksjagu kontrollinud. Säutsumise puhul panustab terve meeskond, sõltub, kellega ma kusagil konverentsil või diskussioonipaneelis olen. Võimatu on samal ajal olla aktsioonis ja tviitida. Hommikused tviidid on kõik minu omad. Öösel tviitimise harjumust mul ei ole. Uni on püha.

Milliste emotsioonidega Eesti igapäevapoliitikat jälgite?
Kurb on. Olen kogu aeg rääkinud, kuidas Eesti kuvand on siin Brüsselis hea ja tugev, aga see kuvand kestab ainult veel mõnda aega. Seda, mis tegelikult Eestis toimub, ei ole mul hea vaadata. Kogu Eesti lihtne ja etteaimatav maksusüsteem on pea peale keeratud. Oleme üleöö saanud astmelise tulumaksu. Jüri Ratas tsiteerib üldkogu kõnes Standard & Poor’si. Ta ütleb, et isegi nemad kiidavad valitsuse investeerimispoliitikat. Nojah, aga see on pool tsitaadist. Tuleb vaadata hoopis, kuidas nad hoiatavad. Seesama Standard & Poor’s ütleb, et kui eelarve defitsiit läheb üle 0,5%, siis nad alandavad reitingut. Pigem tuleb lugeda välja sealt see hoiatus. Eesti Panga arvates saab see defitsiit olema struktuurne 1,1% ja Euroopa Komisjoni arvates 0,9%. Ratas ütleb uhkusega, et riigi reiting kinnitati senisel kõrgel tasemel. Aga mina küsin, et mida, vend, sina selle senise kõrge taseme nimel oled teinud? Nüüd on hakatud siis võlgu võtma. Mis mulle hinge läheb – reserve kulutama. Me ei kulutanud neid reserve, mis me Aivar Sõerdiga kahekesi aastatel 2006–2007 kogusime (Ansip virutab rusikaga lauale – toim) isegi keset kõige sügavamat kriisi ära, sest see polnud mõistlik. Nüüd vaatad, kuidas need reservid sulavad. Taavi Rõivas hakkas sellega otsast pihta. Kõik need maksudega žongleerimised ei saada Eestist väljapoole investoritele head sõnumit.

Millal ja kuidas naudite puhkust Eestis?
Eestis olemise aeg on augustis. Möödunud aastal oli Eestis külm ja vihma sadas pidevalt. Käisime lapselastega muuseumides kuni Kohtla-Nõmmel asuva Eesti Kaevandusmuuseumini välja. Lõpuks oli see ring ammendunud ja otsustasime nelja lapselapsega minna, neid on meil kokku kuus, Horvaatiasse Spliti puhkama. Väga kihvt seiklus oli.

Tahtsin sel aastal Aafrikasse minna, aga seal ei ole sellist riiki, kus saaks suvisel ajal lastega mõnusalt safarit nautida. Liiga kuum. Lapsed valisid välja Malta. Nad kollektsioneerivad riike –  võrdlevad omavahel, mitu sul, mitu mul.

Jaga
Kommentaarid