10. novembril avas kunstnik Martin Saar Tallinnas Wabaduse kohvikus oma maalinäituse "Le Familia", mis tõi sellesse paika ohtralt kunstihuvilisi.

Teosed sulandusid kõik ühte teemasse ja selleks on saladuslik loss koos seal elava seltskonnaga, keda võib nimetada pereks, kuigi sellesse kuuluvad lisaks majaperenaisele Ingridile ka haned Giuseppe ja Alfonso, koerad Bacon ja Honda, kass Muffin ja lõvi Arthur. Näituse tööde maalimisega alustas kunstnik suve lõpus ja värviküllane näitus jääb avatuks aasta lõpuni.

Mida arvasid avatud näituse kohta külalised? 

"Minu jaoks on Martin Saare kunst olnud huvitav teekond," ütleb kunstnik Navitrolla ehk kodanikunimega Heiki Trolla. "Näen, et selles inimeses põleb ja keeb kunstniku katel täie rauaga. See on imede ime, mida inimesed peaks võtma kui loodusnähtuste, nagu vikerkaare või halo imetlemist."

Navitrolla lisab, et mõni mõte tahaks Martinil läbimõtlemist, kuid inimene ja kunstnik, kes pakub hingele vaimset rahuldust ja naudingut, on ime, kelle sarnaseid on meie meediasopast üle ujutatud maailmas vähe. "Ma armastan kunsti, loomingut ja Martinit," lõpetab ta.

Kirjanik Kerttu Rakke ütleb, et on põgusalt kätt elu pulsil hoidnud ja seetõttu pole Martini tööd talle tundmatud. Konkreetse näituse maalide kohta ütleb ta: "Ma vaatan, et kui on naine, siis mõeldakse kohe, kuidas teda kaitsta — mõte on õige!", viidates majaperenaisega koos olevale seltskonnale. Ka lauljatar Teele Viira pole Martini maalide üle üllatunud, sest on tema töödega juba kokku puutunud. "Need on täis puhtust, armastust ja müstikat," lisab ta.

"Ma arvan, et need on rõõmsad ja toredad lahendused, mis jõuavad kellegi kodusse," arvab Martini ema Mari-Ann Saar. "Martin valis muinasjutukangelased, alustas Ingridiga, siis tuli loss ja vaja oli ka elanikud leida ning tulid uhketes riietes kass, koerakesed, kaksikud haned ja lõvi ka. See on tore, et tal tuli selline inspiratsioon peale, siin on rõõmu ja värve, hea on vaadata ja tore, et tal praegu selline meeleolu on!"

Kunstnik ise oli avamisel emotsioonidest tulvil, sest kohal oli ka inimesi, kes olid tema esimesel näitusel 16 aastat tagasi. "Rõõm on südames, värelus silmades, kerge ja rõõmus on olla," lisab Martin.

Jaga
Kommentaarid