Mõned skandaalid ei möödu nii lihtsalt, vaid rulluvad lahti vihmasajuna, mis lõpuks orkaaniks kerib. Olen jälginud Hollywoodi produtsendi Harvey Weinsteini räpaste saladuste ilmsikstulekut. Need on toonud taas teravalt kõne alla seksuaalse ärakasutamise meelelahutusäris. Detaile on selles loos palju, sest seksuaalne ahistamine on kestnud vähemalt kolm kümnendit.

Filmide „Pulp Fiction“, „Vabastatud Django" (Django Unchained), „Kuninga kõne“ (The King's Speech), „Õnneteraapia“ (Silver Linings Playbook) ja „Vääritud tõprad“ (Inglourious Basterds) eest kroonid pähe saanud Weinstein on oma abikaasa kõrvalt elanud kaksikelu. Puust punaselt maalib pildi ette julge itaalia modelli lindistus aastast 2015, kus Weinstein käsib tal teha rõvedusi. Neiu keeldub. Politsei ütles lindistuse kohta, et tegu on vähese asitõendiga. Raha on selle vanamehe teod kinni mätsinud. Kuid ei enam.
Juhtunu paljastamine võttis ajakirja The New Yorker kaasautoril Ronan Farrow’l aega rohkem kui kümme kuud, mille käigus suutis ta panna kolmteist julgemat naist ülestunnistusi andma.

Kuid eelmisel nädalal ilmunud artikkel on vaid jäämäe tipp. Järjest uued nimed, seal hulgas Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie on alles pärast nende ülestunnistuste avaldamist julgenud tunnistada, et sama mees neidki õrnas nooruses oma hotellituppa kutsus ja rõvedusi tegema sundis. Kusjuures kõik lood on sarnased.

Respekteeritud inimesed usaldasid Weinsteini. Ta korraldas rahakogumisaktsioone Barack Obama ja Hillary Clintoni poliitkampaaniate toetuseks, koos poseeriti punase vaiba üritustel. Sel suvel käis Obama vanem tütar Malia Weinsteini juures praktikal! Tänaseks on mõlemad tipp-poliitikud ühes suure osa Hollywoodi A- kategooria staaridega Weinsteini teod avalikult hukka mõistnud.

Meie konnatiik ei erine muust maailmast. Hollywood on seal ringlevate inimeste jaoks samuti konnatiik. Seega ei üllataks mind, kui mõni säärane uudispomm siin peaks plahvatama. Noort inimest on vahel liiga lihtne ära kasutada, lubada talle raha, reise ja ilusaid Michael Korsi kotte vastutasuks teenete eest, millest tekkinud traumasid peab terve elu ravima.
Lõpetuseks president Obama sõnum noortele naistele tolle skandaali valguses: „Me peame tunnustama ja julgustama naisi, kes on tulnud ette ja rääkinud oma valusa loo. Inimesed peavad rääkima ja olema üksteisele toeks. Kurjus ei saa ega tohi võita.“

Jaga
Kommentaarid