Diskor ja telesaatejuht Erkki Sarapuu ning muusik ja jalgpallikohtunik Tomi Rahula võtsid vastu Samsungi väljakutse jälgida oma liikumist ning vaadata, kumb neist teeb kümne päeva jooksul rohkem samme.

“Kuna pooldan ikkagi mõistlikku lähenemist ja mitte rapsimist, siis panin kohe alguses üsna realistlikud eesmärgid ja igapäevaselt väga palju juurde jalutamist ei võtnud,” rääkis Sarapuu. “Arvestasin ka sellega, et Tomi on meil igati aktiivne mees ja seepärast panustasin oma saamude puhul mitte niivõrd kvantiteeti, vaid pigem kvaliteeti. Tegin pikemaid ja mõtlikumaid samme,” naljatles Erkki.

Kokku astus saatejuht veidi üle 57 500 sammu.

Tema vastane Tomi aga ütles, et läks challenge’it tegema üsna hea tundega: “Mulle oli see lihtsalt väga lõbus vaheldus võistelda inimesega, keda ja kelle liikumisharjumusi ma tean.”. Sestap ei pannud võistlus Tomit ka ekstra pingutama.

Tomi tegi kümne päevaga üle 128 tuhande sammu.

Kõige enam samme tõid Tomile jooksmisega seotud aktiivsused, tehes nii iseseisvalt jooksutrenni kui ka vilistades vahepeal üht jalgpallikohtumist. Erkkit kaotus aga ei morjenda: “Eraldi trenni ma mõõduvõtmise ajal veel juurde võtma ei hakanud, aga kardan, et pärast seda challenge’it, võiks oma sammude arvu tõsta küll. Kuna mu nutiks spordikell Gear Sport oskab lisaks sammudele mõõta ka muid näitajad, siis on selle abil tegelikult hea vaadata oma üldisemat seisundit ja liikumist, mis minu jaoks on sammudest isegi olulisem.”.

Mida soovitaksid mehed aga inimesele, kes pole veel oma uusaastalubadust täitma jõudnud asuda ja soovivad muuta elu aktiivsemaks?
Erkki soovitus on alustada tasapisi, näiteks kontoris eelistada lifti kasutamise asemel trepist kõndimist või poodi minnes parkida auto tavapärasest kaugemale. Tomi soovitas aga katsetada näiteks jooksmist, mis on hea viis, kuidas vähehaaval kiiruse ja distantsiga oma koormust suurendada. Jooksmise eeliseks on ka see, et joosta saab väljas peaaegu koguaeg ning nii ei pea ilmtingimata spordiklubisse minema.

Faktid igapäevaste sammude kohta
·     Ühe kalori põletab inimene keskmiselt 20 sammuga. Seega ühest Snickersi šokolaadist tulevate kalorite kulutamiseks tuleb teha 5000 sammu.
·     Päevas on soovituslik teha keskmiselt 7000-10 000 sammu.
·     Üks hea jalutuskäik aitab vererõhku langetada ning keharasva põletada.
·     Maa ümbermõõt on 40 075 kilomeetrit. Kõndides peatusteta keskmise kiirusega 5 km/h võtaks maale tiiru peale tegemine aega ligikaudu 347 päeva.
·     Üks tavaline paar jalanõusid kannatab ligikaudu 804 kilomeetri jagu kõndimist.

Jaga
Kommentaarid