„Robbie Williamsi mänedžer soovitas staaril kohelda endale kohvi toojat aupaklikult, sest kümne aasta pärast võib seesama inimene olla otsustada, kas su plaati turundatakse või mitte. Olen sellest mõtteviisist õppinud,“ räägib Edgar Savisaare kunagine avalike suhete nõunik ning Keskerakonna valimiskampaanijate korraldaja Raimond Kaljulaid.

Raimond Kaljulaid (35) on ametit õppinud Eesti vastuolulisima poliitiku juures. Nüüd, Põhja-Tallinna linnaosa vanemana läheb ta vastu oma esimestele valimistele ega taha seejuures midagi kuulda Edgar Savisaare nimest ja presidendist poolõe Kersti Kaljulaidi (47) kõlava ameti kumast.

Istusid kahe aasta eest Tartus Edgar Savisaare haigevoodi kõrval ja palusid kõigevägevamat. Kui täna jälgid agoonias käituvat Savisaart, kes oma valimisliidu lõi – mida sa tunned?

Meenutades aega, kui ta Tartu haiglas oli, ja tõenäosust, et ta sellest välja ei tule, ei mõelnud ma Eesti ühiskonna ega sisepoliitika peale üldse. Tunneme Savisaarega teineteist pikka aega, ja seda ka isiklikult. Täna, kui tema ja Olga Ivanova pressikonverentsi jälgisin, tabasin end mõttelt, et Savisaare nimekiri ei ole minu ega Eesti jaoks sündmus. See on hilinenud käik. See mõjutab Tallinna linnavolikogu koosseisu, ent laiemalt on see ebaoluline. Mul on kahju, et tal on ümber inimesed, kes nõu andes ei ole mõelnud tegelikult Savisaare enese peale.

Eesti poliitika koosneb laias laastus ühest isast ja tema tapjate armeest. Kusjuures 25 aasta jooksul on isa üks ja tema reetjatest moodustub nii-öelda Savisaare kärgpere. Sina nende hulgas?

Ma ei dramatiseeriks olukorda üle. Minuealised ei taju Savisaart Rahvarinde kontekstis. Minuealised ei oska näiteks ette kujutada, kui suur muutus oli see iga inimese elus, kui Eesti oli geopoliitiliste muutuste epitsentris maailmas ja Nõukogude Liidust vabaks sai. Toonased tegijad on enamikus poliitikast lahkunud, paljud lahkunud ka elust. Kahjuks ei mäleta noored ka seda, kui Edgar oma tippvormis oli, majandusministrina aastatel 2005–2007 tegutses. Temaga koos töötamine toona oli intellektuaalselt paljunõudev. Mul on kahju, et viimased aastad ja see viimatine valmisliit kustutab Savisaare suuruse rahva teadvusest, sest paraku jääb ta meile meelde viimaselt pildilt, mis ei ole võimas.

Savisaare pikaajalise nõunikuna oled saanud elukooli temalt kui oma ala suurimalt ja ükskõik, kuidas sa ka ei pingutaks, Kaljulaidi-nimeline büst või tänav tuleb Tallinnasse ikkagi Kersti auks. Milline on su isiklik agenda?

Ma ei ole kindel, et tulevikus poliitikutele üldse büste püstitatakse. Nad on ühiskonna osa. Sama vajalikud kui ettevõtjad, arstid ja õpetajad. Minu isiklik agenda on lihtne – Eesti inimestel peaks olema parem elada. Samas peab poliitik mõtlema, keda ta esindab. Kui püüad meeldida kõigile, ei saa langetada ühtki otsust ja siis on pigem mõistlik jääda kolumnistiks ja kritiseerida teisi, nagu teeb näiteks kolumnist Ahto Lobjakas. Kui tahad tegutseda, oled viie minutiga olukorras, kus tuleb valik teha, mis ühtedele meeldib ja teistele mitte, aga sul peab olema selgroogu jääda kindlaks sellele, mida sa tegelikult mõtled ja õigeks pead.

Jaga
Kommentaarid