Üheksateist aastat Inglismaal baleriinina karjääri teinud Toomas Eduril (48) läheb juba kaheksas hooaeg Aivar Mäe meeskonnas Estonia balleti kunstilise juhina. Teda on proovitud mujale meelitada, kuid tulutult.

1. Sul on tohutud sidemed. Miks mitte teha sama tööd näiteks Inglismaal või Venemaal?
Mind käidi kahel korral kutsumas – kuueteistkümneliikmeline delegatsioon tuli kohale. Pakuti Inglise rahvusballeti direktori positsiooni, aga ma ei võtnud vastu. Teadsin Londonis töötades, et tahan Eestisse tagasi tulla. Londonis on hea tööd teha ja sealt on mugav mujale rännata, aga Eesti puhul meeldib mulle, et saan kiiresti metsa, meri on siinsamas, ummikuid vähem ja parke palju. Mul on siin enda jaoks rohkem aega. Kolm aastat tagasi kutsuti mind ka Münchenisse direktoriks, klausliga, et neil pole rahaga probleeme, aga ka see pakkumine jäi laual puutumata. Mulle meeldib Estonias. Siin on arenguruumi ja meil on suured plaanid.

2. Sinu esimene töö Estonias noore baleriinina oli Giselle koos Kaie Kõrbiga. Nüüd teete hoopis teistlaadi koostööd.
Kaie Kõrb teeb Tallinna Balletikoolis head tööd. Sealt tuli meile viimase korraga üle aastate suur lend, kokku viis inimest. Neil oli eeltöö tehtud ja repertuaar siia tulles selge, sest praktika oli meie majas kõva. Eestis on suund rohkem klassikalisel balletil. Üritame seda kaasajastada, oleme toonud sisse külalislavastajaid. Meil on siin väga rahvusvaheline seltskond.

3. Sinuga käib elu lõpuni kaasas Inglise kuninganna lemmiku tiitel?
Me ei olnud kuninganna, vaid printsess Diana lemmikud. Kuninganna lemmikud olid hobused ja corgi tõugu koerad. Kuninganna Elizabeth II nimetas meid (endise abikaasa Age Oksaga – toim) riigi kultuurisuhete edendamise eest Briti Impeeriumi Ordu komandörideks.

Jaga
Kommentaarid