Buckinghami palee avaldas prints Philipist ja kuninganna Elizabethist sünnipäeva puhul ka 1. juunil tehtud pildi, mis võti üles palee ristkülikukujulises sisehoovis, kirjutab The Guardian.

Foto: Scanpix

Edinburghi hertsog on Briti ajaloo kõige pikemat aega olnud kuninganna abikaasa ja astus kuninglikest kohustustest tagasi 2017. aasta mais. Kuninganna Elizabeth II on Briti ajaloo kõige kauem teeninud monarh, jäädes maailma ajaloos alla vaid "päikesekuningale" ehk Prantsuse kuningale Louis XIV'le.

2019. aasta jaanuaris pääses prints ilma tõsisemate vigastusteta, kui ta põhjustas Norfolkis asuva Sandringhami kodu juures autoõnnetuse, milles sai kaks inimest viga.


Aga teda ei ole avalikkuse ees näha olnud juba detsembrist, kui ta veetis neli päeva haiglas, kus ta sai kuningliku perekonna pressiesindaja sõnul ravi varasemalt eksisteerinud tervisehäda vastu.

Suurenev vanus ja kasvavad terviseprobleemid on tõstnud kahtlust, kas prints Philip peab sajanda eluaastani vastu. 100-aastases Briti kodanikud saavad sel puhul ka kuningannalt sünnipäevakaardi.

Kuninganna ja hertsog kolisid Windsori lossi märtsis, et end koroonaviiruse epideemia puhul isoleerida, kuid on siiamaani otsustanud sinna jääda ka pärast seda, kui valitsus vähendas eriolukorra reegleid.

Prints Philipi lapselaps Williams avaldas vanavanemate tervise pärast muret aprillis, pärast seda, kui tema isa, prints Charles koroonaviirusesse nakatus.

Monarh ise tähistas aprillis oma 94. sünnipäeva ilma suurema kärata. Ta tühistas epideemia tõttu ka traditsioonilise relvasaluudi. Küll aga nähti kuningannat hiljuti lossi territooriumil hobusega ratsutamas.

Koroonaepideemia tipus saatis kuninganna rahvale kaks haruldast videotervitust, kutsudes neid üles solidaarsusele ja otsustavale võitlusele viiruse vastu.