Teooria on lahti seletatud kadunud professori venekeelses töös „Erootika. Surm. Tabu.“, mis avaldati algselt Moskvas 1996. aastal, vahendab The Moscow Times.

Inimese evolutsioonilised esivanemad arvatakse olevat elanud hierarhilistes rühmades, kus alfaisastel oli ainuvõim emaste üle.

Borodai väitis, et madalama astme isased, kes ei saanud kaaslasi paaritumiseks, pidid rahulduma seksiga kujuteldavate emastega, see tähendab masturbeerimisega, mis aitas kaasa elava kujutlusvõime ja tugevamate kognitiivsete võimete arenemisele.

Borodai seeniori järgi paaritusid need alama klassi isased vähem ihaldatavate emastega, mis lõpuks viis suhteliselt loomingulise ja nutika homo sapiens'i väljaarenemiseni.

„Erootika. Surm.Tabu.“ oli kaks aastakümmet unustusse vajunud, kuid sattus taas rambivalgusesse tänu Borodai juuniorile, kes on teise põlve filosoof märkimisväärselt suurema sõjaihalusega kui tema isa.

41-aastane Borodai juunior lõpetas Moskva riikliku ülikooli filosoofiateaduskonna ning on olnud sõjakorrespondent Tšetšeenias, avalikkussuhete konsultant ja vabatahtlik võitleja Transnistrias.

Tema kogemused kulusid marjaks ära, kui ta asus Ida-Ukraina Vene-meelse Donetski rahvavabariigi peaministri ametikohale.