Nimelt uhus meri Hispaanias, Costa Blanca piirkonnas Denia-nimelisele rannale firma Yoplait`i jogurtitopsi, mis on pärit 1976. aasta Montreali olümpiamängude ajast, vahendab brittide väljaanne Metro.

Topsi leidnud keskkonnaaktivisti, 52-aastase Maite Mompó sõnul oli ta parajasti tegemas rutiinset koristustööd, kui ta topsi leidis. "Olen ka enne palju jogurtitopse kokku kogunud, kuid see köitis mu tähelepanu brändi - Yoplait - tõttu, sest viimane kadus kohalikest kaubanduskeskusest juba ammu. Ma kontrollisin ja nad tegutsesid viimati 2001. aasta," rääkis Mompó.

Kui naine topsi lähemalt uuris, siis avastas ta, et see suhteliselt hästi säilinud tops on toodetud 1976. aasta olümpiamängude aegu ehk ligi 44 aastat tagasi.

Keskkonnaaktivisti väitel on tegemist ehtsa näitega sellest, kuivõrd visa on plastik loodusest kaduma. Näiteks laguneb seesama jogurtitops umbes 150 aastat. Maailma majandusfoorumi hinnangul kulub aga näiteks ühe plastikpudeli lagunemiseks ligi 450 aastat.

Mateeria spetsailisti Paula Chini sõnul visatakase Inglismaal ja selle lähistel veekogudesse iga aasta ligikaudu 8 tonni plastikjäätmeid. "See jogurtitops demonstreerib seda, kui kaua plastik on meie loodust reostanud ning see probleem ei kao niipea kuhugi," lisas Chin. Tema sõnul on probleemi peatamiseks tarvis võtta riikide tasemel vastu resolutsioon, mis lõpetaks plastiku veekogudesse loopimise aastaks 2030.