Tänasel meediamaastikul, kus libauudised ja sensatsionalistlik kõnepruuk on regulaarsed nähtused, on ka niinimetatud kehakeelepoliitika legitiimsust kogumas. Selle valguses on mitu käemärki, mida saab lihtsa vaevaga päevapoliitiliselt vaadelda. Mõni neist, nagu vastupanuliikumisi esindav välja sirutatud rusika kujund, on aastakümnete pikkuse pärandiga. Teised aga, nagu eelpool nimetatud OK-käemärk, on aretatud internetis, ähmaste piiridega kasvulaval, kus on (pahatihti taotluslikult) keeruline eristada siirast optimismi kahemõttelisest trollimisest.

Nõnda jälitab üldsust tänaseni 2017. aastal meemiteadlikult saidilt 4chan alguse saanud OK-märgi irooniline turundusstrateegia: Operation O-KKK ehk "sotsiaalmeedia mürgitamine valge ülemvõimu hüsteeriaga". 4chani naljahambad võtsid eesmärgiks jõuliselt ja laialdaselt siduda populaarset, süütut käemärki poliitikutega, kes on esinenud rassistlike sõnavõttudega.

Sotsiaalmeedia neelas sööda. Kehakeeledetektiivid tuvastavad OK-märgi taolisi tõlgendusi tänaseni mitmel rindel, konservatiivse USA presidendi Donald Trumpi ilmekatest esinemisest kuni Uus-Meremaal toimunud Christchurchi mošeetulistamises kahtlustava mehe žestideni kohtusaalis.

Ent nende sümbolite taga peituvat tähendust saab põhjapanevalt vaadelda vaid siis kui võetakse arvesse ilmingute täpne kontekst ja stiimul. Liites seega Ruuben Kaalepi isikliku ajaloo mõõtmele netitrollide motivatsiooni, ei ole ühe pealtnäha suvalise käemärgi tõttu tekkinud kära kuigi üllatav.

Millised on siis 2019. aastal need kolm poliitikast nõretavat žesti, mis võivad meid avalikel esinemistel tahes-tahtmata kallutatud olukorda paisata?

Vaata videot!