Minister ütles Kopenhaagenis rahvusvahelisel konverentsil “Tänapäeva orjus”, et inimsmugeldamise ohvreid tuleb kaitsta uue ekspluateerimise eest nende kodumaal, milleks enamasti on Ida-Euroopa.

Bundsgaard esitas üleskutse 130 poliitikule, eksperdile, juristile ja politseiametnikule Eestist, Lätist, Leedust, Poolast ja Venemaalt ning Skandainaavia riikidest ja USA-st.

“Orjus ja inimestega äritsemine on üks meie aja kohutavamaid inimõiguste rikkumisi,” ütles USA suursaadik Kopenhaagenis Richard N. Swett.

Maailmas äritsetakse aastas umbes miljoni kuni kahe miljoni inimesega, kellest 50.000 smugeldatakse USA-sse.

“Ükski riik ei saa seda probleemi ignoreerida. See on rahvusvaheline probleem, mis avaldab mõju riigi siseelule. Inimsmugeldamisele aitavad kaasa mitmed tegurid, aga majanduslik väljapääsmatus on kõige tuumaks,” lisas ta.

“Taanile ja teistele Skandinaavia riikidele teeb kõige enam muret asjaolu, et valdavalt tulevad need naised siit samast Läänemere piirkonnast ning Ida- ja Kesk-Euroopast,” jätkas USA diplomaat.

“Naistega äritsemist peetakse uimasti- ja relvakaubanduse järel organiseeritud kuritagavuse tuluallikate poolest kolmandal kohal olevaks,” ütles Swett.

Taani ministri sõnul on naiste ja lastega kauplemine “meie aja orjandus”. Taani peaks tõhustama võitlust inimsmugeldamise vastu ja looma komisjoni, mis uuriks, kuidas võimaldaks Taani seadused prostituudiametit pidama sunnitud naisi aidata.