Mandela efekti puhul on tegemist fenomeniga, mis ühendab inimesi, kellel on ühe konkreetse tõiga suhtes ühine “vale” mälestus. Oma nime sai fenomen 2010. aastal kirjaniku Fiona Broome’i sule läbi, kes avastas, et Aafrikas on hulganisti inimesi, kes olid veendunud, et Lõuna-Aafrika Vabariigi poliitik ja inimõiguslane Nelson Mandela suri 80ndatel vangikongis. Tänu sellele tõi Mandela surm aastal 2013 kaasa palju meelehärmi inimestele, kes olid rohkem kui kolmkümmend aastat uskunud, et ta on juba surnud.

Tänaseks on efekti uurijad reastanud leheküljel mandelaeffect.com terve hunniku selliseid nii-öelda “Mandela efekte”:
* Inimesed on üles kasvanud raamatusarjaga “Berenstein Bears”, mille tegelik nimi hoopis “Berenstain bears”.
* Arvasid, et filmis “Forrest Gump” ütleb Tom Hanks “My momma always said life is like a box of chocolates”? Vale! Tegelikult on õige tsitaat hoopis “My momma always said life was like a box of chocolates”.
* 1937. aastal valminud multifilmis “Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi” ei ütle kuninganna mitte “peeglike, peeglike seina peal…” (mirror, mirror on the wall… — toim.), vaid hoopis “võlupeegel seina peal” ehk “magic mirror on the wall”.
* Uus-Meremaa asukoht kaardil. Hulk inimesi vannub, et neil on mälupildis kaart, kus Uus-Meremaa asub Austraalia kohal.
* Barbra Streisand. Paljud inimesed on kindlad, et USA teatri- ja filminäitleja nimi on hoopis Barbara Streisand, mitte Barbra.
* Suur hulk inimesi on veendunud, et sarja “Sex and the City” ehk “Seks ja linn” nimi oli algselt — “Sex in the City”.
* Kas Star Warsi ikooniline tsitaat on “Luke, I am your father” või hoopis “No, I am your father”? Paljud arvad, et esimene variant on tegelikult õige.
* Mitmed inimesed mäletavad, et Fidel Castro suri aastal 2011. Wikipeedia andmetel on Kuuba poliitik aga jätkuvalt elus.
* 51 or 52 osariiki? Olgugi, et USA koosneb 50-st osariigist, siis mõned mäletavad ka Puerto Rico ja Columbia Ringkonna osariike.
* Inimesed vannuvad, et Muhammad Ali on surnud, kuigi ka tema on veel elus.

Mandelaefektikud ise usuvad, et me oleme arvutiprogramm, mis ühel hetkel mingi kataklüsmi kätte sattus ning selle jaoks kirjutati meie reaalsus üle. Osad inimesed mäletavad aga siiani vana reaalsust. Skeptikud peavad seda aga kõigest psühholoogiliseks nähtuseks, mis sõltub iga indiviidi võimest reaalsust vastu võtta.

Hea lugeja, kas Sina oled kokku puutunud “Mandela efektiga”?