Igor Djatlovi juhitud kaugmatkajate rühm läks uuralitesse 23. jaanuaril. The Mirror kirjutab, et Djatlov pidi hiljemalt 12. veebruariks saatma matka arengute kohta telegrammi, ent seda ei tulnud. Lähedased hakkasid muretsema, mis seltskonnaga juhtunud on. Veebruari teises pooles alustati ulatusliku päästeoperatsiooniga.

Kui selles osalenud sõjaväelased lõpuks matkajate telgi leidsid, oli vaatepilt hirmuäratav. Telk oli seestpoolt lõhki rebitud, maas vedelesid matkajate üleriided. Telgi läheduses oli ohtralt jalajälgi, võis aru saada, et osa neist oli tehtud paljajalu. Lähedusest leiti Georgi Krivoništšenko ja Juri Dorošenko surnukehad. Kummalgi polnud jalanõusid jalas ja mõlemal olid jalas vaid aluspüksid. Osa laipu leiti alles mitu kuud hiljem. Ühe matkaja suust leiti tema enda sõrm, mille ta oli ise otsast hammustanud.

Selgus, et matkajad hukkusid 2. veebruaril. Nad olid ootamatult telgist välja tormanud, neist üks jõudis 1,5 kilomeetri kaugusele.

The Sun vahendab, et Venemaa prokuratuur viis läbi uue põhjaliku uurimise ja nende hinnangul surid matkajad hüpotermia ehk alajahtumise tõttu. Hüpotermia sümptomid on näiteks värisemine ja meeltesegadus.

Prokurör Andrei Kurjakov sõnas, et seltskond jooksis telgist välja, kuna oli laviini oht. Kui nad peagi tagasi vaatasid, siis nad telki enam ei märganud, nähtavus oli nii kehv. "Võimalik oli näha kõigest 16 meetri kaugusele," märkis prokurör.

Nad tegid lõkke ja üritasid telki otsida, ent tulutult. Osa neist polnud jõudnud telgist lahkudes end riidesse panna, ent temperatuur oli sel ajal 40-45 miinuskraadi. "See oli kangelaslik võitlus, aga neil polnud mingit lootust ellu jääda," arvas Kurjakov.

Kas taolised selgitused panevad juhtumile punkti? Tõenäoliselt mitte. Ka 61 aasta eest leidis ametlik uurimine, et kõik osalised surid alajahtumise tõttu. Nõukogude ajal üritati juhtumist pigem vaikida, ent rahvasuus hakkasid levima erinevad teooriad. Räägiti isegi sellest, et piirkonnas tehti tuumakatsetusi ja üks teooria pajatas salapärastest lumeinimestest. Räägitud on ka infrahelist, mis võis neilt reaalsustaju viia.