Põhja-Korea diktaatori turvatiimi liige puhastas valgeid kindaid kandes kullast Trumpi nime kandvat kirjutusvahendit vaid mõni hetk enne ajaloolise lepingu allkirjastamist.

Viimasel hetkel tõmbas Kimi õde Kim Yo-jong oma taskust välja uue kirjutusvahendi ja ulatas vennale. Mees kirjutas seejärel dokumendile alla ja andis kirjutusvahendi oma õele tagasi.

Üks võimalik põhjus vahetuseks on see, et Kimile ei meeldinud Donald Trumpi nime kandvat kirjutusvahendit kasutada. Teine ja tõenäolisem on siiski karmid turvameetmed.

"Miks vahetus? Äkki üritas ta vältida tapmist mürgitatud pastaka abil," lõõpis Telegraphi analüütik Tim Stanley.

Suur juht on kuulduste järgi väga paranoiline, ta ei soovi endast maha jätta mitte mingit bioloogilist informatsiooni. Kuulduste järgi võttis ta Singapuri kaasa isikliku tualeti, et mitte mingil määral maha jätta enda väljaheiteid. Mees kardab, et vaenulike riikide julgeolekuteenistused analüüsivad neid ja koguvad informatsiooni tema tervisliku seisundi kohta.

Sarnane paranoia oli ka Põhja-Korea endisel liidril Kim Jong-ilil, kes samuti reisis koos isikliku tualetiga.

"Põhja-Korea liidril on alati kaasas isiklik tualett. Liidri ekskremendid sisaldavad informatsiooni tema tervise kohta, neid ei saa maha jätta," sõnas 2005. aastal Põhja-Koreast põgenenud endine kõrge ametnik Lee Yun-keol.

Riigi praeguse liidri tervise üle on spekuleeritud alates 2014. aastast.

Põhja-Korea hoiab kõike Kimi perekonna ja tervisega seonduvalt kiivalt saladusest, näiteks pole teada isegi mehe täpne vanus ega laste arv.