Võib kõlada klišeena, aga on tõsi. Näitleja Märt Avandi (37) pole erand, aga kinnitab reeglit eesti teatrimeeste ajaloolises reas. Suured publiku lemmikud, kellelt rahvas on harjunud lavalt-ekraanilt alati kindla peale nalja saama, võivad oma elus, vastupidi, olla tõsised, pigem oma pere ligi hoidvad ja lubada endale ka nukrameelsust – nii nagu see vaid Põhjamaades „lubatud“ on.


Rääkisime Märdiga meelelahutusauhindade gala eelõhtul Kroonika toimetuse rõdul. Taustal merelahel vuhises laevu edasi-tagasi Tallinna ja Helsingi vahet kui Kopli tramme. Rääkisime sellest, et ajad muutuvad. Järjest kiiremini. Ja nii ka naljad. See, mis veel eile kõiksemehe naerust möirgama pani, ei pruugi enam homme kõigile aurusaadavalt lõigata… Seda enam stand-up koomikute ajastul, mis eeldab välkreageerimist ja kiirtarbimist.


Rääkisime sellestki, et alati ei pruugi teiste tähelepanu ja tunnustus tulla siis, kui arvad, et ise seda enim väärt oled. Üks, mis kindel – erinevalt paljudest eelkäinud, rahva poolt armastatud koomikutest valitseb Märt Avandi ja on ka parimaks tunnustatud erinevates teatri-, filmi- ja teležanrides – komöödiast draama ja tragöödiani.