Müütnr 1. Hormonaalsed kontratseptiivid tõstavad kehakaalu

See müüt on suure tõenäosusegatekkinud sellest, et vanema põlvkonna pillid (kombineeritud rasestumisvastasedtabletid) olid kõrge östrogeeni sisaldusega ja põhjustasid mõningatel naistelteataval määral kehakaalu tõusu. Tänapäeva pillide hormoonisisaldus on kordadesväiksem kui esimestel müügile jõudnud (esimesed pillid jõudsid Euroopas müükiaastal 1961) pillidel.

Kehakaal ja enesetunne kõiguvadnaistel teataval määral kogu tsükli vältel, isegi kui ei kasutata hormoonidelpõhinevat kontratseptsiooni. Naise kehakaalu ajutine suurenemine ja kehvemenesetunne on normaalsed muutused menstruaaltsükli teises pooles. Neid muutusikutsutakse premenstruaalseks sündroomiks (PMS). Aastatega intensiivistuvadPMS-le omased ebameeldivad aistingud ning see kehtib enamike naiste puhul.

Hormoonidel baseeruvkontratseptsioon (pillid, plaaster, vaginaalrõngas), mis sisaldab östrogeeni japrogestiini, pärsib ovulatsiooni munasarjades, mistõttu viimatimainituprodutseerib vähem östrogeeni ja lakkab produtseerimast ka progesterooni.Östrogeenide puudus kompenseeritakse kontratseptiivse vahendi östrogeeniga, mison väga sarnane kehaomasele teisikule. Kuid paljud kontratseptiivsete vahenditeprogestiinid ei suuda sarnaselt kehaomasele progesteroonile reguleeridavedeliku tasakaalu inimorganismis. Seetõttu võib osadel kontratseptiivemanustavatel naistel tõusta kehakaal ja esineda PMS-ile sarnased sümptomid.

Praegu hormonaalsetes kontratseptiivides  kasutusel olevatest progestiinidest onprogestiin drospirenoon kõige sarnasem loodulikule progesteroonile. Sel onolemas ka võime reguleerida soolade ja vedeliku tasakaalu kehas.

Müütnr 2. Hormonaalsed kontratseptiivid põhjustavad aknet ja liigset karvakasvu

Kõige esimeste kontratseptiivsetepillide progestiinsel komponendil olid nii kehaomase progesterooni kui kameessuguhormooni androgeeni iseloomulikud omadused. Viimase omaduse tõttuesines neid pille manustavatel naistel tõesti liigne karvakasv, soovimatu aknemoodustumine ja naharasusus. Tänapäeval sellist progestiinset komponenti enamrasestumisvastastes pillides ei kasutata ning lisaks on tänapäevastel pillidelhormoonide sisaldus kordades väiksem võrreldes varem kasutuses olnutega.

Müüt nr 3. Hormonaalsetekontratseptiivide pikemaajalisel kasutamisel peab tegema pause

Ka see müüt tekkis aastakümneid tagasi,mil kasutati kõrge hormoonisisaldusega pille. Pärast selliste pillidemanustamise katkestamist, tuli naisel päris kaua oodata loomulikumenstruatsiooni algust; see võis muuta pausi vajalikkuse populaarseks st.oodata kuni algab loomulik menstruaaltsükkel ja olla kindel, et „kõik onkorras”. Põhjuseks oli ainult psühholoogiline kindlustunne.

Tänapäeva pillide puhul pole pauspole mitte ainult tarbetu, vaid lausa mittesoovitatav. Siin on mituobjektiivset põhjendust. Esiteks võivad suureneda teie võimalused rasestuda.Teiseks, keskmine organismi adapteerumisaeg hormonaalsete kontratseptiividegavõib kesta kuni kolm kuud. Selle aja vältel võivad mõned naised tundaiiveldust, rindade hellust, ebaregulaarset määrimist või verejooksu. Iga kord,kui hakatakse uuesti pärast vaheaega kasutama kontratseptiivseid pille, peaborganism jälle kohanema nendega. Kolmandaks, võite rikkuda oma harjumuse pilleregulaarselt tarvitada, kuna pausi tõttu suureneb võimalus unustada pillimanustamine. Iga kord, 7- või 4-päevase perioodi ajal, kui toimeainega pille eivõeta, vabaneb organism  kontratseptiivsetest hormoonidest ja munasarjadhakkavad funktsioneerima normaalselt, st. folliikul hakkab valmima; seetõttuhõlmab regulaarne pillide manustamine piisavalt pause. Seni pole mingeidtõendeid lisapauside kasulikkuse kohta tervise ja viljakuse seisukohast.

Veelgi enam, selleks, etvähendada hormonaalseid kõikumisi toimeainevabal perioodil, mis põhjustavadnaisele üldiselt ebameeldivaid sümptomeid, on tänapäeval välja töötatud pillid,kus toimeainevabade pillide võtmise periood tsüklis on vaid 4 või 2 päeva.

Müütnr 4. Teismelised tüdrukud ei tohi hormonaalseid kontratseptiive kasutada

Sellise müüdi üheks põhjuseks võib ollavale mõtlemine, et kontratseptsiooni kasutamine võib negatiivselt mõjutadanaise viljakust ja tervist tulevikus. Nii see pole ja veelgi enam - kahju, midapõhjustab soovimatu rasedus (ja abort) teismelise tervisele, on kindlastisuurem.

Igas vanuses naised, alates murdeeast kunimenopausini, võivad kasutada kontratseptiivseid pille. Peale usaldusväärsekaitse, pakuvad kontratseptiivsed pillid terve rea teisi hüvesid, mis on erititähtsad naistele erinevates vanusegruppides.  Nooremas eas aitavad pillidreguleerida nii naha rasusust, vähendada aknet, kui ka leevendada valusidmenstruatsiooni perioodil ning reguleerida tsüklit

Kontratseptiivide saamiseks on kõigetähtsam minna arsti juurde, mitte hakata neid kasutama sõbranna soovitustejärgi, sest ainult arst teab, milline vahend on patsiendi jaoks kõige parem jasobivam

Müüt nr 5.Kontratseptiivsel plaastril ja tuperõngal on kontratseptviivsete pillide eesmitmeid eeliseid

Kontratseptiivse plaastri puhul imenduvadhormoonid naise organismi vereringesse naha kaudu; vaginaalrõnga korral tupelimaskesta kaudu. Kontratseptiivsete pillide korral imenduvad hormoonidorganismi mao-ja sooletrakti limaskestade kaudu.

Tuperõngas viiakse kolmeks nädalaks tuppeja  iga päev imendub tuperõngastverre ühesugune annus kahte hormooni, östrogeeni ja progestiini. Nagukombineeritud pilli puhul, nii pärsivad hormoonid ka siin ovulatsiooni,muudavad emakakaela sekreedi tihkemaks ja takistavad emaka sisemise kihi(endomeetriumi) paksenemist. Ka kõrvaltoimed on samasugused kuirasestumisvastastel pillidel. Lisaks võib vaginaalrõngas põhjustada vaginiiti,tupevooluse rohkenemist ja ebamugavustunnet seksuaalvahekorra ajal (vahenditvõivad tunda mõlemad partnerid).

Nii kontratseptiivses plaastris kui kapillides on samad komponendid – östrogeen ja progestiin; vereringesse vabanevadsarnased annused toimeainet ning nende rasestumisvastane mehhanism on sama st.pärsivad ovulatsiooni, vähendavad emaka limaskesta proliferatsiooni,paksendavad emakakaela lima. Mõlemas kontratseptiivses vahendis leiduvadhormoonid muudetakse maksas mitteaktiivseteks aineteks ja eemaldatakseorganismist samu teid pidi – neerude ja soolestiku kaudu. Mõlemad vahenditõhusus kaitsmaks naist soovimatu raseduse eest on võrreldav, kuidkontratseptiivne plaaster võib põhjustada nahaärritust plaastri kohal võihoopis eemalduda nahalt, mistõttu rasestumisvastane toime ei ole siis täielik.

Rasestumisvastaste pillidega võrreldestuperõngal ja kontratseptiivsel plaastril eeliseid ei ole, kuid need võivadolla alternatiiviks naistele, kes soovivad proovida mõnda muudrasestumisvastast meetodit.

Rasestumisvastastemeetodite, nende usaldusväärsuse, nende kohta käivate müütide jne kohta saad pikemaltlugeda veebilehelt www.meelespea.net  Sellel veebilehel on sul võimalus ka naistearstilee-posti teel küsimusi esitada, kontratseptsioonikalendrit pidada ja endalemeeldetuletusi tellida.