1. Vahepalad!

Teismelised vajavad palju kasulikke toitaineid ja seetõttu on vahepalade söömine heaks võimaluseks need toitained päeva jooksul kätte saada. Vaheta kartulikrõpsud, töödeldud müslibatoonid ja fritüüritud rämpstoit täisteratoodete, värskete puu- ja juurviljade ning valkude (kana, muna, liha, kala) vastu. Vahepalade söömine aitab Sul hoida veresuhkru taseme kontrolli all ja Sul ei teki energiapuudusest tingitud halba tuju.

Vahepaladeks sobivad: värsked salatid oliiviõli või erinevate seemnetega, köögiviljasupid, täisteraleivad rohke salatikatte ja kalkuni- või veisesingiga, puuviljasmuutid ja –ja salatid. Planeeri vahepalad ette ja võta kodust kaasa. Kui kahe toidukorra vahele jääb liialt pikk vahe haarad Sa suurema tõenäosusega rämpstoidu järele.

2. Väldi suure suhkrusisaldusega magusaid toite ja jooke (kommid, koogid, küpsised, karastusjoogid) – juba see samm aitab tugevasti kaalu säilitamisele kaasa.

3. Joo vett, mitte mahlasid.

Puhas vesi on kehale väga oluline, kuna osaleb paljudes olulistes kehas toimuvates protsessides. Vee joomine peaks samuti olema kogu päeva jooksul regulaarne – ära lase janul tekkida. Kui ikkagi soovid mahla, siis peaks see olema värskelt pressitud mitte pakimahl kuhu on lisatud suurel hulgal suhkrut.

4. Maga vähemalt 7-8 tundi ööpäevas!

Just, hea ööuni aitab Sul kaalu säilitada – ja mis võiks olla lihtsam kui magamine? Siin on ka põhjus miks unevajaduse saamine on väga oluline: unepuudus võib tekitada stressi, mis omakorda tekitab suuremat söögiisu ja seeläbi tõuseb ka kehakaal.

5. Liigu rohkem!

Kui Sa elad koolile piisavalt lähedal, siis liigu kooli kindlasti jala. Kui kool on aga jalgsi liikumiseks liialt kaugel, proovi leida muid võimalusi – tee kiirem jalutuskäik kevadises metsas, liitu mõne noorte treeningu või spordiklubiga. Isegi 30 minutit lisa-liikumist päevas mõjutab oluliselt seda, kui palju kaloreid Sa igapäevaselt kaotad.
________
Rimi tervisenõustaja Katrin Pärt on olnud personaaltreener 6 aastat mitmes erinevas spordiklubis (ka praegu töötab ta 4 erinevas Tallinna spordiklubis) ning töötanud toitumisnõustajana ca 3 aastat. Ta on lõpetanud kehakultuuri teaduskonna Tallinna Ülikoolis, õppinud USAs ja läbinud Annely Sootsi Tervisekooli toitumisnõustaja kursused. Lisaks on Katrin õppinud ja töötanud personaaltreeneri ja toitumisnõustajana USAs ning Austraalias (vt täpsemalt: www.sinuisikliktreener.ee). Kuna personaaltreeningute kõrval on väga oluline toitumine (isegi 80% oleneb toitumisest vormi saavutamisel), siis nõustab ta igapäevaselt inimesi nii treeningute kui ka toitumise alal.