Ma olin äsja ühel koosviibimisel, kus mineraalkosmeetika maaletooja rääkis säravate silmadega, kuidas nende tooted on nii kasulikud, et õhtul pole vaja nägu pesta. Sellised väited on vastutustundetud, sest lisaks meigile koguneb päeva jooksul näole ka higi, tolm ja õhusaaste. Elu ei saa olla ju nii kiire, et õhtul pole mahti nägu pesta. Mind õpetas ema juba lapsena, et igal õhtul tuleb nägu puhtaks pesta ...

Lisaks hakkas mulle silma pikk arutelu ühes iluportaalis, kus noored naised rääkisid, miks nad ei viitsi õhtul meiki maha võtta. Keegi naljatas, et "oleneb promillist", kas ta jõuab õhtul kraani alla või vajub kohe voodisse. Aga oli neid, kes leidsid, et "näol on ju vaid põseruuž ja ripsmetušš" - mis see ikka teeb? Ajasin juttu kosmeetikute Ulla Loki ja Aino Ojaga, kes rääkisid minu blogi jaoks mõned punktid, miks tasub siiski meik maha võtta. 

1. Ilusa näonaha saladus algab selle õigest puhastamisest. Nii nagu majale ehitatakse vundament, ei saa ka nahanooldust alustada katuse tegemisest ehk siis meigikorrast, vaid ikka selle eemaldamisest.

Nahale vajalikke vitamiine ei sisalda mitte ainult kreemid, vaid toitmine algab juba õigesti valitud meigieemaldusvahenditest ja toonikutest.
Meigi maha võtmisega eemaldame ka kestenduse ja surnud naharahkud.  Öisel ajal on naha uuenemine esmatähtis.

2. Näonaha suhtes on meigi peale jätmine suur ülekohus, sest lisaks puuderkreemile, puudrile ja põseruužile on nahale päeva jooksul lisandunud tolm, higi ja õhusaaste.
Kosmeetikud võivad kinnitada, et kui meigiga magama läinud inimese nahka hommikul mikroskoobiga jälgida, toimub seal vilgas tegevus - bakteritel jätkub tööd.

3. Halvasti hoolitsetud noore inimese nahk võib olla kuiv, ebatasane ja akne käes vaevlev.
Noores nahas on palju kollageeni ja antioksüdante, mis hoiavad naha siledana ja elastsena. Selleks, et see püsiks, peab õhtul näo eest hoolt kandma, sest kui meigiga uinuda, siis nahk ei hinga ja tuhmistub.

4. Lohakus näonaha suhtes mõjutab erinevatele nahatüüpiline mitut moodi. Näiteks rasvase ja probleemse naha puhul ummistuvad poorid, mis tekitavad põletikulisi vistrikke ja komedoone.
Kuiva naha puhul on omad ohud - esiteks muutub see veelgi kuivemaks ja tundliku naha korral võib nägu olla ärritunud ja punetada.

5. Päeval tuleb nahka kaitsta - tuul, tolm, kuid öösel on naha rasu eritus kiirem, nahk uueneb. Kui meik on peal, ei pääse rasu välja ja nahk ei saa hapnikku. Pea meeles, et jääkained väljuvad ka naha kaudu ja näiteks suitsetaja nahk vajab erilist hoolt!

6. Ära unusta eemaldamast silmameiki! Kui lähed silmameigiga magama, võivad tulla silmapõletikud. Kaugel pole ka hommik, kui vaatad peeglisse ja sind tervitavad turses silmad.

7. Ühest korrast meigiga uinumisest piisab, et rikkuda ära tulemus, mis on saavutatud pikaajalise naha eest hoolitsemisega.

Kosmeetikud ütlevad kui ühest suust, et näonaha puhastamiseks kulub vaid mõni minut. Aga mis siis, kui mul pole seda kolme-nelja minutit? Selleks sobivad ideaalselt sügavpuhastavad geelid ja vahud, mis pesevad hea tahtmise juures kogu meigi minutiga maha.

Lühidalt võib võtta selle kokku seitsme sõnaga - tahad olla ilus? Võta meik õhtul maha! Lõpetuseks pidasid kosmeetikud vajalikuks nentida, et isegi siis, kui naine end ei meigi, tuleks ikka õhtul vett näole visata.

Stellarium on Publiku reporteri Stella K. Wadowsky ilu- ja elustiiliblogi, kust hakkab noppeid ilmuma ka Publiku spetsiaalses rubriigis Stella blogi Stellarium. Blogiga saad tutvuda SIIN.