Kandideerimisavalduse tegemise juures on ilmselt kõige keerulisem oma avalduse motiveerimine. Siin annab oma abikäe eelmisel aastal ühiskondlike tegevuste kategoorias stipendiumi pälvinud Katarina Budrik, kes lõpetas kevadel Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja õpib täna Taanis europeistikat.

1. Mõtle kõik korralikult läbi!

Vahel võib tunduda, et mingisugusel konkursil või seminaril osalemine on tühiasi, mis ei huvita kedagi. Selline mõttesviis on vastuvõetamatu! Oma sotsiaalset aktiivsust peab näitama, selle üle peab uhkust tundma, mitte seda peitma. Selleks on aga vaja korralikult läbi mõelda oma motivatsioonikiri, tuletada kõik viimase detailini meelde. See võib võtta paar päeva, seega võta selleks aega.

2. Ära häbene!

Tagasihoidlikkus on tore, aga ei ole tarvis end meelega ülearu pisendada. Iga töö, millele kulutasid oma isiklikku aega, väärib autasu. Eriti juhul, kui tegid seda mitte enda jaoks, vaid teistele.

3. Pea meeles, et auhind pole alati kõige olulisem!

Olulisim on see, mida oled saavutanud ja kelleks oled saanud. Ei ole väärtuslikumat auhinda kui eneseareng.

4. Ole ambitsioonikas!

Su ööpäevas on täpselt sama palju tunde, kui oli neid su iidolitel. Seetõttu ära raiska aega, vaid püüa saavutada eesmärke, mis võivad saavutamatud tunduda.

5. Ole mässaja!

Tõesta, et eksinud on need, kes väitsid — sa ei saa hakkama, su kirg on mõttetu ja sa ise ei ole tähelepanu väärt. Mässa selle vastu, mis on moes, ja kaitse seda, mis on sulle kallis.

6. Jälgi oma vaistu!

Sa tead, mis on sulle õige. Usalda oma kuuendat meelt ja tegele sellega, mida armastad.

7. Ära oota märke ülevalt!

Kui otsustad hakata tegutsema alles siis, kui tunned, et oled valmis, siis mul on sulle halvad uudised — sa ei saa kunagi 100% valmis olema. Sellepärast ära oota märke, ära oota imesid, ära oota täielikku valmisolekut — lihtsalt tegutse!

8. Ei ole olemas mõttetuid tegemisi!

On olemas tulemus, mille saavutamine võtab kaua aega. Seetõttu ära anna alla isegi siis, kui tundub, et mitte midagi ei tule välja.

9. Ja peamine:

kõige suurem läbi kukkumine on mitte midagi tegemine! Ära loobu osalemisest selle pärast, et kardad kaotada.