Vana Baskini Teateri juht Aarne Valmis rääkis täna "Kuuuurijas", et tema hinnangul on süsteemis ebaausad lükked. Ta tõi välja, et teatri Teine Tants, mis sai toetust 167 720 eurot, juht on etendusasutuste tegevustoetuste komisjoni liikme Katre Väli elukaaslane.

Valmis tõdeb, et see ei ole süsteemi ainus viga. "Ja sellega rahastuskomisjoni imelikud asjad ei lõppe. Näiteks tantsuteater Fine 5, Tiina Ollesk on selle teatri juht, omanik. Ka tema istub selles rahastuskomisjonis, nii et ka tema on määranud endale toetuse."

Kultuuriminister Indrek Saar kinnitab, et sellised seotused ei mõjuta otsust. "See, mis puudutab võimalikke huvide konflikte, siis sellega on siin majas põhjalikult tegeletud. Ma tean, et ka selles kontekstis on ka see komisjon olnud informeeritud, milliseid otsuseid, millises koosseisus nad võivad kujundada, ilma, et see läheks seadustega vastuollu."

Kuigi on olemas dokumendid, mis kinnitavad, et naised ei viibinud otsustamise juures, siis ometi oli "Kuuuurijal" võimalik välja tuua mitmeid aspekte, mis tekitasid küsimuse, kas Katre Väli ja Tiina Ollesk ikka lahkusid ruumist ning kas süsteemi ikka saab usaldada. Valmis on kindel, et Väli on piisavalt mõjukas, et ka lahkudes komisjon temale meeldivalt otsustaks. "Ma arvan, et Katre Väli mõju on niivõrd jõhker, et ta paneb isegi ministri oma soovi järgi tantsima."

Valmis on veendunud, et kõigest toimuvast kultuuriministrile ei räägitagi. "Minu soov ja missioon on aidata seda süsteemi lõhkuda, et kui tuleb uus minister, siis tal oleks lihtsam alustada puhtalt lehelt ja teha need asjad kultuuriministeeriumis korda."