Mandariinid

Eesti-Gruusia ühistööna valminud sõjafilm “Mandariinid” ostus üle pikkade aastate (viimati osutus valituks film “Karu süda” aastal 2001) esimeseks eestlaste poolt loodud linateoseks, mis valiti esmalt Kuldgloobuste ning seejärel Oscarite parima võõrkeelse filmi nominendiks. Ehkki ei säravat gloobust ega kuldmehikest meie mehed Eestimaale ei toonud (ega viidud ka Gruusiasse), oli tegemist siiski olulise tunnustusega Eesti filmitegijatele.

Toomas Hendrik Ilves

Telekanal Sky News üritas veebruari alguses intervjueerida Münchenis viibivat Toomas Hendrik Ilvest, kuid pahandas Eesti riigipea välja, nimetades teda Toomas Hendrikuks. Kahjuks polnud Ilves naljatujus — kaugel selles! President võttis otse-eetris prillid eest ja kuulari kõrvast, pahandas ja nõudis enda õigesti tutvustamist. Kuna aga ajakirjanik seda ei kuulnud ja kohe aru ei saanud, mis valesti läks, siis jäigi intervjuu andmata ja saade läks edasi hoopis ilmateatega. Hiljem ajakirjanik mõistis oma viga ja sai intervjuu ikkagi linti. Solvumise moment aga talletus igaveseks maailmameedia kõmuveergudele ja isegi huumoriportaali 9GAG.

Kuuldused sellest, et mitmeid aastaid ühe hinnatuma Eesti kitarristi Laur Joametsa tee viib kantrimekasse Nashville’i, asusid liikvele juba 2014. aastal, mil muusik värvati laulja Sturgill Simpsoni poolt oma bändi. Järgnesid etteasted USA olulisemates jutusaadetes — külas käidi nii Lettermanil kui ka Conan O’Brienil — kui ka kiidusõnad maailma tähtsamate muusikaväljaannete poolt. 2015. aasta veebruaris nomineeriti bänd Grammy’le ning sai teatavaks ka järgmine suur uudis — Sturgill Simpson sai plaadilepingu muusikahiid Atlantic Recordsiga.

Elina Born ja Stig Rästa said kõrge koha, kuigi mitte ühtki maksimumhinnet.

Eurovision on kinnistunud eestlaste kalendrisse nagu aamen kirikus, ent mitte igal aastal ei õnnestu meie lool osutuda nii populaarseks, nagu “Goodbye To Yesterday” seda suutis. Juba pikalt enne Viinis lavale astumist püsis Stig Rästa ja Elina Borni võluv duett kihlveokontorite edetabelite esikolmikus ning tõusis lauluvõistluse lõpparvestuses 7. kohale.

28. juunil jõudis 120 miljonis ameerika kodus leviva telekanali NBC eetrisse telesaade Eesti oma ekstreemiolümpiast ehk rula- ja BMX-võistlusest Simple Session. Igal aastal veebiülekande ja sotsiaalmeedia vahendusel sadade miljonite inimesteni üle maailma jõudvast võistlusest valmis kahetunnine saade Red Bull Signature Series ekstreemspordisaadete sarjas, kus lisaks elavale võistlusele tutvustati ka Eestit ja Tallinna kui kaunist ja lahedat turismisihtkohta.

Vaata hetki saatest, milles Eestit tutvustati:

Kogu saadet saad näha siit:

17-aastane uljaspea Ervin Punkar võttis sõprade Keivo Pindi ja Jüri Uluotsaga ette julgustüki ning ronis 1957. aastal ehitatud Tartu teletorni trikitama. Kartmatud noorukid turnisid ilma turvavarustuseta 150 meetri kõrgusel Tartu teletornis ning sattusid oma tembuga DailyMaili veergudele.

Loe intervjuud noormeestega SIIT
.

David Guetta kontsert Lauluväljakul

Sel suvel Pärnu rannas toimunud Weekend Festival Balticu kolme lava väisasid elektroonilise tantsumuusika skeene suurimad nimed (David Guetta, Tiesto, Armin van Buuren jpt) ja üritust väisas rohkem kui 90 000 eestlast. Weekendi fännid vallutasid terve sotsiaalmeedia ja Eestis toimunud tantsupidu jõudis nii pildis kui ka videos miljonite inimesteni üle maailma. Festival pälvis ka auväärseid nominatsioone ja tiitleid mitmel mainekal auhinnagalal Euroopas.

Vaata, mis festivalil toimus:

Moelooja ja endine vürtsitüdruk Victoria Beckham rääkis ajakirja Elle augustikuu numbris, et 17-aastane eestlanna Alexandra Elizabeth Ljadov on tema muusa. Beckhami sõnul on tema kollektsioonidki saanud inspiratsiooni just nimelt imekaunist ja meeldejäävast Eesti neiust. Alexandra on tituleeritud modelliks, kes teeb kõige rohkem tööd. Sügisel kõndis hinnatud poodiumimodell koguni 74 showl'!

Elle Us 30th anniversary portfolio with @victoriabeckham lots of loveee 😘😘

A photo posted by Alexandra Elizabeth (@alexandraelizabethljadov) on Aug 12, 2015 at 1:21am PDT


Pruudi perspektiivist

Fotograaf Liisa Luts on ebatavaline pruut — selmet palgata pulmapiltnik, otsustas ta oma viimased hetked vallalisena ning esimesed momendid abielunaisena ise pildile püüda. Tulemuseks oli romantiline ja tõeliselt armas ning lihtne fotoseeria, mis osutus nii menukaks, et jõudis otsapidi ka maailmameediasse: muuhulgas menukasse meelelahutusportaali Bored Panda, briti juhtivatesse kõmuväljaannetesse ning koguni Hollywoodi näitleja Ashton Kutcheri sotsiaalmeediasse. Tähelepanu oi-kui-palju! VAATA PILTE SIIT.

Rolf Roosalu saates "Su nägu kõlab tuttavalt"

Hurtsi solist Theo Hutchcraft jälgib ka Eesti telesaateid! Laulja postitas oktroobris oma Instagrami saates “Su nägu kõlab tuttavalt” Rolf Roosalu esitatud versiooni loost “Wonderful life”. Videolõik kodus populaarsust kosmilise kiirusega ning nii mõnigi rahvusvaheline fänn kiitis Rolfi esituse heaks. Loe lähemalt SIIT.
Marilyn Kerro

Kahe aasta eest ei teadnud Eestis veel kuigi paljud, kes on neiu nimega Marilyn Kerro. Nüüd teab teada aga pea igaüks üle terve suure Venemaa ning tõenäoliselt tuntakse teda ka kõigis riikides, mis jälgivad vene telekanaleid: Rakverest pärit nõid osales aastal 2013. esimest korda hittsaates “Selgeltnägijate tuleproov”, kus jäi teiseks, ning kordas oma edukäiku ka tänavu, pääsedes saate finaali. Paraku ei saabunud võitu ka seekord, ent üks on kindel: Marilyni otsus kolida Moskvasse, õppida ära vene keel ning hakata seal sensitiivina tegutsema, oli ainuõige otsus, mis on talle kindlustanud positsiooni ühe müstikat armastava rahva südames. Kodumaal on Kerro oma kuulsuse najal üles ehitanud perefirma — koos ema ja õega peetakse Tallinna vanalinnas Mecca-nimelist esoteerikapoodi.

Loe selgeltnägijasaate finaali kohta SIIT.

Kamba Eesti noorte loodud motivatsioonivideo “Your Body Is Not a Temple” ehk “Su keha ei ole tempel” tõmbas maailmas tähelepanu oma vastuoksliku sõnumiga ning vallutas kulutulena interneti.
Klipp võeti üles sportlaste, tantsijate ja treeneritega erinevates Tallinna nurkades. Loe lähemalt SIIT.

Kerli Kõiv V ajakirjas

Mitmeid aastaid Los Angeleses elanud ning sealse muusikatööstuse võlusid ja valusid tunda saanud Kerli Kõiv naasis sel aastal mõneks ajaks kodumaale, et veidi hinge tõmmata ja rahulikumalt loominguga tegeleda. Käed rüpes loominguline hing aga istuda ei saa ning nõnda valmis tal siinsete metsade vahel maineka ajakirja V Magazine jaoks maagiline pildiseeria ja muusikavideo.

Have you Moon Babies seen this? A magical journey in the Estonian woods where I spent the past 8 months making my new art. Captured for V Magazine )0(
Posted by Kerli on Thursday, 12 November 2015

Sel sügisel hakkas 2009. aastal tehtud “Tujurikkuja” ootamatult populaarsust kogumas naljasaidil 9GAG, kus Ott Sepa kehastatud “X-meeste” kuulsamaid tegelasi Wolverine oma kurjamist venna Märt “Kihv” Avandiga kakleb ja lõpuks iseenda küüniste läbi otsa leiab. Netinaljatajad andsid ilma helita gif-klipile täiesti uue tähenduse ning pildi all käib tuline vaidlus, millega lõpuks on liitusid ka eestlased. Vaata nalja 9GAGist.

Detsembri alguses ilmus väljaandes The Line of Best Fit maineka muusikakriitiku Paul Bridgewateri sulest edetabel 2015. aasta parimast 50 loost, mille hulka valis ta muuhulgas ka Iirise selle aasta populaarseima pala “Iridescent Love”. Arvustuses oli välja toodud, et pala edastab lihtsat sõnumit ning just seetõttu ongi see niivõrd ilus. Samuti on rõhutatud, et Iirise selleaastane muusikamaailma naasmine tõi tema muusikasse õhulisema ja rikkalikuma kõla. Kõnealuses edetabelis paiknes Iiris kõrvuti selliste suurte artistidega nagu David Bowie, Grimes, Jamie XX jne.

Detsembri alguses jagati Londonis trummi ja bassi auhindu Drum & Bass Arena Awards, kus ühe trofee pistis endale taskusse meie oma bänd Cartoon, võites parima uue produtseerija auhinna. Cartooni koosseisu kuuluvad Hugo-Martin Maasikas, Joosep Järvesaar ja Ago Teppand ning poisid ise kirjeldavad oma bändi kui “kolme kutti, ühte lampi ja kampa kohevaid kiisusid”. Koos Kristel Aaslaiuga jõudsid noormehed ka tänavuse Eesti Laulu poolfinaali.

Sooooo guuuuuys, we won!!! It's huge for us. We are super mega giga stoked and thankful for everybody who has helped us...Posted by CARTOON on Tuesday, 1 December 2015

Ieva Kupce ja Toomas Hendrik Ilves

Eestist on maailma meedial olnud põhjust rääkida küll ja küll, kuid detsembri alguses said suured meediakanalid, sh BBC, kirjutada ka sellest, et moodsa ja tehnoloogiliselt arenenud pisikese Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves on Läti küberkaitsespetsalistis Ieva Kupces uue armastuse leidnud. Diplomaatiliste suhete uus tase! Mõned kuud varem levis, otse loomulikult, üle ilma ka uudis lahutusest.

Eesti noormees Hans Markus Antson pani Fjällräven Polari ekspeditsiooni konkursil kõigile osalejatele pika puuga ära ja on üks neist, kes 300 kilomeetrise ekstreemse rännaku kevadele ette saab võtta.

Rakvere jõulupuu

Mullune ebatavaline jõulupuu viis nii Rakvere linna kui ka terve Eesti maailmakaardile ning jõulupuu tähelend jätkub ka tänavu. Kanada telekanali CTV Canada AM hommikuprogramm pühendas Rakvere aknapuule oma programmist pea minutipikkuse saatelõigu ningi jõulupuust kõnelesid ka mitmeid välismaised veebiväljaanded - näiteks The Guardian.

"Vehkleja" võtted

10. detsembril kuulutati välja parima võõrkeelse filmi Kuldgloobuse nominendid ning nende sekka jõudis ka Eesti-Soome koostöös valminud mängufilm “Vehkleja”. Filmi edulugu ei lõppenud aga seal — lisaks Kuldgloobuse nominatsioonile, pääses linateos ka võõrkeelse Oscari kandidaatide hulka ja “Vehkleja” valiti avama ka Palm Springsi filmifestivali.

Rootsi kroonprintsess Victoria

Oma viimasel ametlikul visiidil Eestisse, sai Rootsi kroonprintsess Victoria eestlaselt kingituseks seksika ööpesu. Rahvusmustrite taaselustamisega tuntus kogunud Indrek Kaind avas uue elustiilibrändi Indrek Batiste ning kollektsiooni kõige esimese hommikumantli omanikuks sai Victoria. Loe lähemalt SIIT.

25-aastane filmitegija ning muusik Andres Kõpper - artistinimega NOËP - sõlmis hiljuti Rootsi Sony Musicuga lepingu ning avaldas juba nende alt ka singli pealkirjaga “Move”. Lisaks märkis Apple Music muusiku ka ära värskete talentide nimekirjas, kellel tasuks silma peal hoida.

Just received THIS!! It seems that Apple Music digs my stufff. ;) Lez celebrate!! // PS. Täna PÄRNU!!#applemusic #artiststowatch #crazy #pärnu #korter13 #piduPosted by NOËP on Saturday, 12 December 2015

"Ma usun, et inimese nägu on parim aja dokument," lausub fotograaf Birgit Püve, kelle portreed eestlastest leidsid tunnustust ja avaldamist Briti päevalehes The Guardian. Andeka fotograafi imelised portreed leiad SIIT!

Tõnu Tubli,Sandra Sillamaa ja Jalmar Vabarna

Meie kaasmaalased teevad maailmas üha rohkem ilma ja seda tõestab ka fakt, et poes ajakirju sirvides võib teinekord leida välismaiste väljaannete veergudelt ka eestlasi ja nende kätetööd. Mainekas Briti ajakiri Notion, mille esikaanel ilutseb Chris Brown, ilmutas näitkes äsja Londonis resideeruva fotograafi Indrek Galetini tehtud fotoseeria. Tegemist on 5-leheküljelise looga New Yorgist pärit performance kunstniku IMMA/MESS-iga, kes on hetkel Londoni meelelahutuses tõusev täht. Fotodel kannab staar Fyodor Golani moeloomingut, kes on koostööd teinud selliste tuntud nimedega nagu Lady Gaga, Rihanna jne.