Töö peab olema:

Tervisele ohutu, võimaldama hariduse omandamist, noorele jõukohane ja loomulikult...seadusega lubatud.

Millist tööd Sa üleüldse teha tohid?

Täisealistele piirangud puuduvad, 16-aastane, kes ei ole koolikohustuslik ja 17-aastane, võivad teha kõiki töid, mis ei ole keelatud Vabariigi Valitsuse määrusega ega sea ohtu noore tervist.

13–14-aastane ja koolikohustuslik 15–16-aastane võivad teha kerget tööd, kus töökohustused on lihtsad ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust. Näiteks rohimine, marjade korjamine, kaubandus- või teenindusettevõttes tehtavad abitööd, toitlustusasutustes laudade katmine, kontoritöö ja käsitöö. 7-12-aastane laps tohib teha kerget tööd üksnes kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamialal.

Tööintervjuu

Tööandjal on õigus küsida ainult neid küsimusi, milleks tal on õigustatud huvi ja mis on seotud pakutava ametikoha omadustega. Milliseid isikuandmeid peetakse delikaatseks? Sinu poliitilisi ja usulisi vaateid, andmeid seksuaalsuse kohta, etnilist päritolu ja rassilist kuuluvust kirjeldavaid andmeid ja nii edasi.

Andmekaitseinspektsioon ei pea üldiselt õigustatuks ka hobide küsimist kui puudub seos hobi ja töö vahel. 

Sa ei pea vastama küsimustele, millele tunned, et ei taha vastata!

Mitteavalikest allikatest andmete kogumiseks on vaja kandidaadi nõusolekut, siia kuulub helistamine endisele tööandjale iseloomustuse küsimiseks, kuid ka informatsiooni küsimine olemasolevatelt töötajatelt ja tuttavatelt.

Kas teadsid?

Selliseid asju nagu proovipäevad ei ole olemas! On olemas 4-kuuline katseaeg, mille jooksul tööandja saab hinnata Sinu sobivust vastavale töökohale! Keegi pakub tasuta töö- või proovipäevi? Tea oma õigusi ja keeldu!

Ametlik töötamine

Tööandja kindustab Sulle kokkulepitud töö, maksab töötasu kokkulepitud tingimustel ja ajal, jälgib ületunnitöö reegleid (1,5 kordne tasu), maksab kahekordset tasu, kui töötad riigipühal. Lisaks annab tööandja Sulle ettenähtud puhkust ja maksab puhkusetasu. Sul on õigus tööleping erakorraliselt üles öelda, kui tööandja on lepingut rikkunud ja saada selle eest hüvitist. Lisaks kaitseb tööleping Sind ebaseadusliku vallandamise eest.

Töölepingust peaksid leidma mõlemate osapoolte andmed, töölepingu sõlmimise ja tööle asumise aja, tööülesannete kirjelduse, töötasu, tööaja, töö tegemise koha, puhkuse kestuse.

Kui töötad ilma töölepinguta, puudub Sul võimalus võtta haigusleht ja saada haigusaja eest hüvitist. Lisaks jäävad sul kopikad pensionisambasse kogumata. Praegu on ükskõik, aga pärast?

Abiks, kui töötad ilma töölepinguta ehk "mustalt"

Hoia töögraafikud alles! Kui peaks juhtuma, et Su ülemus ei taha sulle puhkuseraha, üle- või alatundide eest maksta, siis on Sul vähemalt midagi ette näidata!

Oled alaealine?

Alla 18-aastastel on lühendatud täistööaeg, kui laps töötab töölepinguga täiskoormusel, peab ta saama vähemalt miinumumpalka, mis 2015. aastal on 390 € kuus (bruto) või 2,34 € tunnis (bruto). Lisaks on töölepingu sõlmimiseks tarvis lapsevanema või hooldaja nõusolekut.

Alaealise tööajale kehtivad rangemad tööaja piirangud kui täiskasvanute tööajale. Alaealine ei tohi teha tööd üle temale ettenähtud tööaja; töötada vahetult enne koolipäeva algust; töötada kella 20.00–06.00 vahelisel ajal.

Kui tööelu tekitab küsimusi, siis vaata Tööinspektsiooni kodulehele ja Tööelu portaali

Põnevat lugemist saad ka SIIT!

Allikad: Tööinspektsioon, http://raagimeparagrahvidest.blogspot.com/