A
Tänase eksami tegijana, pean tõdema, et teemad olid tõesti väga mõttetud ja igavad. Lugemisülesandes vaevu sain kõik vastatud. Ei tekkinud tunnet, et ma antud kirjandi teemades eriti tugev oleksin olen. Eelmisel aastal olid selle eest aga väga mõnusad teemad ja sulg jooksis iseenesest (proovieksam oli eelmise aasta eksam)

eksaminand
Väga filosoofilised teemad olid. Põhimõtteliselt sama, nagu rääkida, miks päike on kollane ja taevas sinine.. Ise kirjutasin hariduse ja vabaduse seostest.

...
Kui tänase riigieksami tegija, siis ütlen, et ega see ei olnud kerge. Täpselt samamoodi, oli eelmise aasta omad kergemad ning seekord oli kuidagi keeruline teemasse süveneda. Ei tekkinud kohe alguses tunned, et ohh, ma valin selle... Seega ei ole siin eriliselt mõtet psukuda sellel teemal, kui ei teata tekstide sisu jms.

M
Olgem ausad, teemad olid mõttetud ja igavad. Kuid millal tuleb lugemiseosa võti?

Koll
Mitte ühtegi normaalset teemat, millest kirjutada, ei olnud. Suurem võimalus on saada vähem punkte.

Eksaminand
Olles ise teinud proovieksami eelmise aasta teemade järgi ja riigieksami tänaste teemade järgi, võin öelda, et eelmise aasta teemad olid tunduvalt paremad kui selle aasta omad ja ma pole ainuke oma klassist, kes nii arvab... :)

Karl
Igatahes lugemisosa tegin esimese teema põhjal ehk Rein Raua novelli "Kivi" põhjal. Ei olnud väga raske, üsna palju nõuti põhjendusi tekstist. Kuna tekst oli lihtsasti arusaadav, siis oli ka näiteid kerge välja tuua. Selle osaga ma olen rahul, ehkki sisu oleks võinud olla natukene põhjalikum, kuid siiski, ei nurise.
Kirjandi teemat täpselt ei mäleta enam, kuid järelemõeldes mõistan, et minul läks vist liiga mööda algsest teemast kogu tekst.
Aga üldkokkuvõttes loodan, et saan keskmise tulemuse kätte ning parem keskendun uutele eksamitele, mitte ei vaeva pead juba ära tehtuga. Mis tehtud, see tehtud.

ei olnud nii hull
Kas Eesti õpilastel pole tõesti üldse kujutlusvõimet?
Kirjutasin ka täna kirjandit ning valisin esimese teema (inimesed ning asjad, ehk inimeste suhtumine asjadesse ning miks inimeste suhe asjadega selline on), ning leidsin väga hea analüüsipunkti.
Võrdlesin tänapäevast inimest esimese inimesega, kes väärtustas ka asju, aga need olid väga piiratud (oda jahtimiseks ja kodu, kus olla turvaliselt). Kuna esimeste inimeste jaoks oli ellujäämine kõige olulisem eesmärk, siis keskendutigi ainult olulisele, samal ajal kui tänapäeval aina tarbitakse ning kogutakse asju, et väljendada läbi asjade enda väärtust inimesena (äärmuslik materialism).

Ühesõnaga ei olnud sugugi nii keeruline. Ilmselgelt tuleb leida miski, kust oma analüüsi/ argumentatsiooni alustada ning selleks on vaja kujutlusvõimet.

Jah, teemad olid rasked (sest kui paljud noored tõesti oskavad ammendavalt keskkonnaprobleemidest rääkida, ning ma mõtlen tõesti ammendavalt mitte üldiselt, stiilis ''Inimesed reostavad loodust ja see on probleem.''), aga kui on antud neli teemat siis ühe ikka leiab, millest on võimalik kirjutada. Lootsin ka, et on rohkem aktuaalseid teemasid, aga ka halvast annab head lõigata.

eksaminand nr 4.
Ise valisin neljanda teema nii lugemise kui ka kirjutamis ülesande jaoks. Teemaks oli inimese ja elukeskonna vastastikune mõju(+ ja - küljed). Lugemisülesanne oli väga raske minu jaoks, kuigi tavaliselt teen looduse ja keskkonnaga seotud ülesandeid ilma suurema vaevata. Need koostatud küsimused olid nii ajuvabalt keerulised ja raske oli tekstist vastust leida seetõttu. Kirjandi oli oluliselt lihtsam minu jaoks kirjutada sel teemal. Kuigi oleks soovinud vähe laiemat teemavalikut kirjandi kirjutamisel, sest nagu ennem öeldi, siis on tõesti väga lihtne mööda kirjutada teemast.

ee
Tundsin ka,et polnud ühtki sobivat teemat. Olin tükk aega kahe vahel,siis valisin esimese..ehk siis asjade kultus.
Närv sees nüüd tulemusteni,sest enda arust hästi ei läinud,aga proovieksamid läksid hästi.
Imekombel võiks 66 kukkuda kuskilt :)

Janeli
Ka mina tegin täna eksamit, no ei olnud kohe üldse head teemad... proovieksamit kirjutades teadsin kohe millest kirjutada ja sain sisu eest maksimumi, aga täna tunnen, et panin teemast ikka täiiega mööda.... kurb. Ootasin, et teemad oleks rohkem aktuaalsemad ja natuke konkreetsemad... eks näis

T
Minu arvates olid eelmiste aastate omad paremate teemadega kui see aasta. Ise võtsin mõlemad, nii lugemise kui kirjutamise, neljandast variandist. Proovieksamid läksid libedamalt, tänases töös nii kindel oma kirjandis ei olnud.