Üks tuntumaid Hitleri-uurijaid, inglane Ian Kershaw aga väidab, et natsiliidril puudus suuresti eraelu, isegi eraisikuna, vahendab Yle Uutiset.

Hitler vaatas mängufilme, nautis arhitektuuri, jalutas koeraga õues ning – kas harrastas või ei harrastanud seksuaalelu abikaasa Eva Brauniga, kuid Kershaw meelest on need tähtsusetud kõrvalseigad.

"Järelpõlvedel on suur soov mõista ja seletada kurja diktaatorit, aga tundub, et Hitler oli täielikult sulandunud oma rolli, mida ta kehastas – Saksa rahva sangarlik füürer," arvab Kershaw, kes käis Soomes oma raamatut esitlemas.

Mitukümmend aastat kestnud uurimistöö ei ole ajaloolasele toonud Hitlerit kui inimest talle lähemale. Ja kuulujuttudele ei saa tõde ehitada.

Ka Eestis üllitatud Hitleri-raamatu autor nendib, et Hitleri kui suhteliselt ebameeldiva isikuga on tal lihtne hoida kriitilist distantsi.

"Minul kui Elvis Presley fännil oleks raske kirjutada rokikuningast objektiivset ja tõest uurimust," märgib Kershaw.

Kerhsaw raamatu üks tähelepanekuid Adolf Hitleri saatuse kujunemisel on see, kui tulevase füüreri isa Alois Schicklgruber, kes oli just saanud ametikõrgendust Braunau am Inni ülemtolliinspektoriks, vahetas oma nime 1876.aastal Hitleri vastu.

Kershaw leiab, et tegemist oli tõelise isa kingiga pojale: "Vaevalt, et "Heil Schicklgruber" oleks sobinud hästi natsitervituseks."