Ühes Paulo Coelho romaanis ütleb tema teejuht Peetrus, et suur osa inimesi suhtub ajasse rumalalt ja valesti. Et just kõige rohkem hõivatud inimesed oskavad aega kõige optimaalsemalt suhtuda ja aega kui enda sõpra võtta, samas leides piisavalt aega ka iseenese ja lihtsalt äraolemise tarbeks. Peetruse meelest on aeg inimese sõber. paljud leiavad, et vaenlane - ööpäevas pole piisavalt tunde, et kõik vajalikud asjad tehtud saaks. Ons' aeg siis vaenlane või sõber?

Öeldakse, et inimene peaks ööpäevas kaheksa tundi töötama, kaheksa tundi pühendama enesetäiendamisele ja puhkamisele ning kaheksa tundi energiavarude taastamisele elik magamisele. "See on võimatu!" karjuvad tänapäevased inimesed, "mul on nii palju tegemist, et hea, kui uneajaks koju jõuan." Lugupeetud inimesed, mille heaks te rühmate? Kas kuigivõrd paranevad materiaalsed tingimused kompenseerivad 16-tunniseid tööpäevi? Kas te muutute neist loendamatutest tööl veedetud tundidest õnnelikumaks, kas pidev üliaktiivne tegutsemine tagantjärgi võrdub teie jaoks täisväärtuslikult veedetud noorpõlvega?

Üks mu töökaaslane kurdab pidevalt, et ta ei jõua kõiki ülesandeid, mis ta endale võtnud on, ära teha, sest aega pole piisavalt. Olen talle ka öelnud, et miks ta siis endale nii palju tööd teha võtab, kui ta sellega hakkama ei saa? Sest ülesandeid peaks inimene ikkagi valima vastavalt enda võimekusele ning kvantiteet ei õigusta kvaliteedi puudujääki, mis tekib kümne asjaga korraga tegeledes. Töökaaslane tahab tunda end aktiivse ja võimekana, kuid paraku on temast saanud erinevate probleemidega maadlev ja paljusid neist mitte korralikult lahendada suutev inimene. Aega ei anna venitada, ent inimene peab end ise suutma ajaga kohandada. Vaid sel moel on aeg inimese sõber.

“Me sureme ja meist ei jää mitte miskit järele,” huilgas kunagi Vennaskond. Tõsi ta on, aeg töötab ses mõttes meie kahjuks, et teeme, mis me teeme, ära sureme nii ehk naa. Ent samas annab aeg meile palju - uusi kogemusi, elutarkust, rõõmu ja kurbust, palju väikseid ja suuri sündmusi, mis ilmestavad meile antud elu. Aja loodud kortsud lisavad palgele väärikust ja hallid juuksed aukartust. Aega, mis antud, tuleb kasutada selleks, et elu saaks elatud nii, et teispoolsuses hõljudes raisatud aega kahjatsema ei peaks.

Sestap, kasutades sporditerminit - võta aeg maha. Tunneta, et elad ja liigud, et su pea töötab selgelt ja et sa oled seda väärt, et natuke aega iseenda jaoks võtta. Naudi seda, mis sulle on antud, ära kasuta oma elu tühjaks rabelemiseks, mis lõppkokkuvõttes kuhugi ei vii. Aeg on sõber, ära vea teda ja ennast alt.